LA RETALLADA A SALUT
Crònica 09/07/2011

Tanca el primer hospital

El departament de Salut va anunciar ahir el tancament de l'històric Hospital Dos de Maig de Barcelona a partir de l'últim trimestre de l'any. Aquest és el primer hospital que tanca a causa de les retallades.

Laia Espín
3 min
Protesta pel tancament Els treballadors de l'Hospital Dos de Maig i veïns de la zona van tallar el carrer Indústria després de saber l'anunci de Salut.

Barcelona.El rumor de tancament de l'Hospital Dos de Maig de Barcelona, que ja fa setmanes que era el tema principal de les converses dels treballadors, ahir es va confirmar en l'assemblea que van mantenir els professionals del centre sanitari amb la gerència. L'equip directiu va llegir un comunicat de premsa, que va fer públic el departament de Salut ahir mateix, en què s'anunciava que els serveis de l'hospital es reordenen. Una manera inconcreta d'anunciar-ne el tancament, es queixaven els treballadors que van assistir a la lectura del comunicat. La nota de premsa de la Generalitat detalla que els usuaris de l'Hospital Dos de Maig, que segons el comitè d'empresa són uns 135.000, seran derivats i integrats en d'altres dispositius del barri. A més, es reforçarà l'atenció amb un equipament comunitari d'alta resolució. Aquest, segons la conselleria de Salut, s'ubicarà al centre d'atenció primària que hi ha al barri. Salut justifica el tancament pel descens de l'activitat al centre.

Tot i aquest comunicat, els 400 treballadors no van rebre una explicació concreta de la gerència ni dels arguments del tancament ni del seu futur laboral. El president del comitè d'empresa, Juan Robles, va manifestar que els motius del tancament són immobiliaris, ja que la conselleria de Salut no paga el lloguer de l'edifici al propietari, l'entitat Creu Roja. Segons Robles, l'organització humanitària vol recuperar l'edifici i ubicar-hi oficines. Precisament, ahir la Creu Roja va sortir al pas d'aquestes acusacions i va culpar directament Salut d'haver trencat les negociacions iniciades el 2007 per adquirir l'immoble. La Creu Roja va puntualitzar que mai ha exigit el retorn unilateral de l'edifici cedit al departament i va confirmar que el Servei Català de la Salut (CatSalut) els va confirmar en una comunicació que havia desestimat la compra de l'immoble i que els hi retornaria. L'entitat humanitària, a més, va assegurar que està oberta a dialogar per fer un projecte comú.

Els treballadors, desconcertats

El comitè d'empresa del Dos de Maig va insistir ahir que el tancament de l'hospital no té cap justificació, ja que és un dels pocs centres que tenen beneficis, és un servei sanitari de referència de més de 135.000 usuaris de la Dreta de l'Eixample de Barcelona i hi ha el servei contractat amb el CatSalut fins al 2012. Les mateixes fonts van indicar que el funcionament de l'hospital també està pressupostat per aquest any i que, tot i que no hi ha una data concreta de tancament, és probable que sigui passat l'estiu. A més, van insistir que tancar el Dos de Maig comportarà un augment de les llistes d'espera d'altres centres, com ara l'Hospital de Sant Pau, i de la despesa pública. El centre sanitari, segons els treballadors, té 90 llits d'hospitalització, du a terme 7.000 visites al centre de dia a l'any, 100.000 d'externes anuals i atén, a més, 45.000 urgències hospitalà ries a l'any.

La majoria del personal de l'emblemàtic hospital, després de la mala notícia rebuda en l'assemblea, es va manifestar a les portes del centre per protestar per la decisió presa per la conselleria de Salut. A la concentració s'hi van afegir veïns del barri, usuaris habituals del Dos de Maig. El comitè d'empresa va anunciar que estan disposats a fer més protestes per evitar que es tanqui el centre i no descarta emprendre accions legals.

La història d'un hospital

L'Hospital Dos de Maig de Barcelona el va construir la Creu Roja el 1924 per suplir la falta d'assistència sanitària que hi havia a principis del segle passat. Entre els anys seixanta i setanta l'hospital es va integrar en el sistema sanitari públic com un centre concertat. La Creu Roja va cedir gratuïtament al CatSalut els usos de l'Hospital de l'Hospitalet i del Dos de Maig. Tot i que el centre és propietat de l'entitat humanitària, està gestionat pel Consorci Sanitari Integral (CSI), que de manera concertada presta servei a la Generalitat a través del CatSalut.

Amb l'obertura de l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, que també gestiona el CSI, l'Hospital Dos de Maig ja disposava d'un pla de reordenació el 2008. Ara, el tancament definitiu arribarà després de 80 anys de funcionament i d'integrar la seva activitat a d'altres serveis del districte.

stats