CELEBRACIÓ OLÍMPICA
Crònica 16/10/2011

Tarragona vol fer dels Jocs del Mediterrani un revulsiu econòmic

Tarragona va fer bons els pronòstics en ser escollida per organitzar els Jocs del Mediterrani del 2017. El consistori espera que això revitalitzi la seva economia gràcies a inversions i nous llocs de treball.

Dani Revenga
2 min
Joves tarragonins celebraven ahir amb eufòria i cava l'elecció de la seva ciutat com a seu dels Jocs del Mediterrani del 2017.

TarragonaL'anunci es va fer pocs minuts abans de dos quarts de dotze del migdia, a la ciutat turca de Mersin. Per un ajustadíssim marge (36 a 34 vots) Tarragona es va imposar ahir com a futura seu dels Jocs del Mediterrani a la seva rival, la ciutat egípcia d'Alexandria, sobre la qual tenia com a principal avantatge el fet que el 80% de les instal·lacions tarragonines ja estan construïdes. L'esclat d'eufòria entre els membres de la candidatura va ser immediat. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, que va impulsar aquest projecte des de poc després d'arribar al govern el 2007, marcava el repte d'organitzar "els millors Jocs de la història", tot i que advertia: "Farem uns jocs austers, com correspon a les circumstàncies actuals". L'alegria es va desfermar també a la ciutat. La Rambla Nova i la plaça Imperial Tarraco, on unes cent persones s'havien concentrat per seguir l'anunci en directe, van ser els epicentres d'una celebració marcada pels clàxons i el cava.

Estímul per rellançar l'economia

Més enllà de la injecció d'autoestima que suposa per a la ciutat aquesta designació, els Jocs del Mediterrani tenen dos vessants econòmics. D'una banda, s'han d'assumir els costos de l'organització, estimats en més de 50 milions d'euros, en el pitjor moment per a les arques públiques. Tot i això, els suports institucionals i privats amb què ha comptat la candidatura semblen prou sòlids com per garantir l'èxit organitzatiu. I és aquí on entra en joc el vessant més optimista: Tarragona vol aprofitar els jocs per rellançar la seva economia i promocionar-se com a ciutat. Segons Begoña Floria, portaveu de l'equip de govern a l'Ajuntament, els Jocs seran un "revulsiu" que permetrà invertir "130 milions d'euros en equipaments esportius i crear 1.000 llocs de treball". L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, creu que és una "oportunitat per a la ciutat i que caldrà rendibilitzar de manera econòmica, social i esportiva les inversions". Des de la cambra de comerç de Tarragona, el seu president, Albert Abelló, llança el repte de "ser capaços de convertir tota aquesta energia en una cosa productiva i marcar un abans i un després a Tarragona com a motor econòmic de Catalunya".

Els Jocs del Mediterrani se celebren cada quatre anys i hi participen 23 països d'Europa, Àfrica i Àsia. Van començar el 1951 a Alexandria. És el segon cop que passaran per Catalunya, després que Barcelona els acollís el 1955. Si el calendari no varia, els Jocs del 2017 tindran lloc entre divendres 30 de juny i diumenge 9 de juliol. Aplegaran 31 especialitats esportives que es distribuiran entre Tarragona i les 12 subseus, que van des de Barcelona o Castelldefels fins a Valls, Salou, Vila-seca, Torredembarra i altres municipis del Camp de Tarragona.

stats