CONTAMINACIÓ AL MEDITERRANI
Crònica 11/01/2011

Tarragona exigeix a les químiques més inversió en seguretat

Dani Revenga
2 min
Vaixells de Salvament Marítim i de la companyia Repsol, durant les tasques de neteja.

TarragonaHi ha consens en l'afirmació que episodis com el d'aquest cap de setmana no es poden repetir. Ajuntaments i representants del sector turístic de les comarques de Tarragona exigeixen a les empreses químiques i petrolieres que incrementin els seus pressupostos de seguretat per evitar accidents com els tres vessaments de fuel que hi ha hagut al litoral tarragoní en l'últim mes. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, demana explícitament a l'empresa Repsol i a la resta de sector químic que assumeixi el compromís "de modernitzar els seus protocols d'operacions i fer les inversions necessàries per reduir a zero el risc de fuites". Ballesteros lamenta l'impacte negatiu que fuites com les de les darreres setmanes tenen sobre la imatge turística del territori i sobre altres sectors com el de la pesca.

També els dos municipis sobre els quals planava l'amenaça, diumenge, que el fuel arribés a les seves platges, Salou i Vila-seca, han mostrat públicament la seva preocupació per la proliferació d'aquests episodis. Xavier Grasset, president del Patronat de Turisme de Vila-seca, admet: "Ens preocupa la reiteració d'aquests incidents, que no són bons per a la nostra imatge". Des de Salou, l'alcalde, Pere Granados, també demana "més mesures que minimitzin els riscos d'aquests procediments perquè no es tornin a repetir episodis com aquest".

La resposta de Repsol a aquestes crítiques ha estat recordar que el programa d'inversions en seguretat de la companyia "duplica els compromisos" que té "per la concessió del pantalà". Malgrat això, el seu portaveu, Josep Bertran, fa autocrítica i reconeix: "Tot és millorable, i si ha passat això és que alguna cosa hem fet malament, però les nostres instal·lacions estan en perfecte estat". La subdelegada del govern de l'Estat a Tarragona, Teresa Pallarès, ha anunciat l'obertura d'un expedient informatiu per investigar els fets. La taca de fuel es va donar per dissolta ahir al migdia sense que afectés cap platja.

stats