CRISI A LES FINANCES MUNICIPALS
Crònica 10/01/2012

Tarragona mantindrà serveis tot i la reducció de funcionaris

Dani Revenga
3 min
Tarragona mantindrà serveis tot i la reducció de funcionaris

TARRAGONAFer el mateix amb menys treballadors. Aquesta és la quadratura del cercle que es marca com a repte l'Ajuntament de Tarragona per a aquest difícil any 2012. Un objectiu que només es pot assolir "sent més eficients", en paraules de l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros. La paradoxa és possible, segons els seus impulsors, perquè la reducció de la plantilla que planteja la proposta de pressupostos de l'equip de govern serà molt transversal i no afectarà especialment cap àrea concreta. I també perquè comportarà una simplificació de l'estructura per la via de la fusió d'empreses públiques. En aquest sentit, durant el 2012 es pretén unificar els organismes municipals que gestionen el desenvolupament empresarial, la promoció turística i els mitjans de comunicació. L'equip de govern assegura que amb l'optimització de costos que comportarà aquesta reorganització es podria estalviar un milió d'euros l'any 2013. La simplificació de processos interns és un altre dels arguments amb què Ballesteros defensa que és possible no renunciar a l'actual cartera de prestació de serveis tot i la disminució dels recursos, tant humans com econòmics.

La retallada de llocs de treball per aquest any preveu eliminar 103 treballadors i, amb 3,5 milions (un 7,5%), és l'aposta d'estalvi més important de la proposta de pressupostos de l'equip de govern. Un pla que no provocarà l'acomiadament de cap funcionari. L'Ajuntament vol evitar efectes traumàtics. Per això es limitarà a no substituir els treballadors que es jubilin al llarg de l'any (una trentena) i a no renovar contractes temporals. L'aprimament de personal es marca com a objectiu que el 2014 s'hagin reduït en un 20% els llocs de treball que depenen de l'Ajuntament. S'adopten també altres mesures d'estalvi, com rebaixar un 8% el salari dels gerents d'empreses municipals, suprimir els plusos als alts càrrecs i els complements de productivitat, no substituir les baixes laborals, no pagar hores extres i suprimir els premis a l'antiguitat.

Uns comptes anticrisi

La proposta de pressupostos del govern de Tarragona -ascendeixen a 121,5 milions d'euros, un 4,28% menys que els de l'any passat- té un altre repte: ser uns comptes anticrisi. Tot i el predomini de les retallades, s'incrementen partides considerades estratègiques en la lluita contra la crisi, com ara la de serveis socials, la d'habitatge i la de promoció econòmica i ocupació, entre altres. El tinent d'alcalde de Gestió Econòmica, Pau Pérez, reconeixia ahir que són uns comptes "austers que persegueixen la reducció de la despesa i del deute", però que tenen marcades les prioritats en "els serveis socials i l'ocupació".

Pel que fa a les partides que tenen retallades, la pitjor part és per a la de cultura. La continuïtat d'esdeveniments emblemàtics com el Concurs de Focs Artificials i el Festival Dixieland queda a expenses que apareguin patrocinadors. Les festes de Santa Tecla i Sant Magí patiran una retallada d'un 50%. També es retallaran significativament els diners per al festival Tarraco Viva i el Concurs de Castells. La tisora deixarà a la meitat les aportacions a les associacions de veïns, que s'hauran de destinar a activitats formatives i no festives. El Síndic de Greuges també veurà com es rebaixa la seva partida en un 28,7%, un mal menor tenint en compte que s'havia especulat sobre la seva desaparició. En esports, es mantindran els compromisos adquirits amb les entitats, però se les insta a reduir progressivament la seva dependència de l'Ajuntament.

L'equip de govern de Tarragona espera aprovar aquesta proposta de comptes en dues o tres setmanes "amb el suport de totes les forces polítiques". A la pràctica, només necessita que PP o CiU no hi votin en contra. De moment, el PP ha dit que discrepa de les tisorades al Patronat de Turisme i al Consorci de la Tarraco Romana, perquè "són organismes que creen riquesa per a la ciutat". Per la seva banda, CiU estudia els comptes, que defineix com els "més complexos" dels últims anys.

stats