LA CRISI DELS VESSAMENTS
Crònica 24/01/2011

Tarragona s'agafa al pla d'inversions de Repsol

Després de la crisi dels vessaments, les empreses del sector químic de Tarragona veuen en el missatge llançat per Repsol una mica de llum per millorar la situació econòmica i girar full.

Dani Revenga
2 min
La visita d'Antoni Brufau va generar expectació: el futur de moltes empreses de Tarragona estava en joc.

Tarragona.El compromís de l'empresa Repsol, davant dels representants institucionals del territori, de millorar l'estat del pantalà i les canonades que transporten el cru fins a la refineria del Morell, d'intensificar les inspeccions i de modernitzar la plataforma Casablanca -entre altres inversions- ha servit per generar una mica d'esperança entre les empreses del sector químic tarragoní. Es tracta d'un paquet de projectes més o menys immediats que les empreses auxiliars de Tarragona esperen que els donin l'aire que els falta des que van començar les turbulències econòmiques. Veuen en aquest pla d'actuacions de la companyia una oportunitat per recuperar-se de la davallada de llocs de treball que han tingut des que la crisi econòmica es va començar a fer sentir. Ho verbalitza Javier Rodríguez, president de l'Associació d'Empreses de Servei de Tarragona: "Les nostres empreses tenen un ventall de professionals de tots els nivells amb un alt grau de qualificació i especialitzats en el manteniment de la indústria química, en què Repsol trobarà la resposta per solucionar els problemes que ha tingut".

Des de la companyia, però, no asseguren res, perquè molts d'aquests projectes de millora encara s'han d'adjudicar. Tanmateix, sí que reconeixen que les empreses de Tarragona tenen moltes opcions d'endur-se la part més gran del pastís d'inversions. Josep Bertran, portaveu de Repsol a Tarragona, emet un missatge de tranquil·litat per als empresaris locals: "Tres de cada quatre empreses que treballen per a nosaltres són del territori i és normal que aquesta proporció es mantingui". Alguns d'aquests projectes ja estaven en marxa, però a un ritme més lent. Amb l'anunci de Brufau, s'hauran d'accelerar, un fet que, per Bertran, "provocarà que les empreses que els estan duent a terme hagin de contractar més gent per acabar-los abans".

El clúster petroquímic de Tarragona, el més important d'Espanya i un dels més potents d'Europa, té un ric teixit d'empreses de serveis, especialitzades en el manteniment, el muntatge i altres serveis auxiliars del sector. Un centenar d'aquestes empreses s'agrupen en l'esmentada associació. L'entitat reconeix que, tot i que el sector químic de Tarragona ha resistit bastant bé la crisi, durant l'any 2010 ha vist reduïda la seva activitat en un 25%. Aquesta caiguda del volum de negoci ha suposat que s'hagin destruït un 15% dels llocs de treball d'un teixit empresarial que dóna feina, d'una manera més o menys estable, a unes 4.000 persones.

Objectiu: captar inversió

En aquest línia, Rodríguez trasllada un missatge a les autoritats del territori perquè intensifiquin la captació de noves inversions, més enllà de les que s'hagin de fer per corregir mals funcionaments. "Les inversions de les multinacionals químiques -apunta- són contínues, però les fan allà on les condicions són mes favorables i, per tant, hem d'esforçar-nos a crear aquestes condicions: infraestructures, tecnologia i la mà d'obra amb valor afegit de què disposem".

stats