CONFLICTE AMB EL RÈGIM DELS AIATOL·LÀS
Crònica 15/02/2012

Teheran, en el punt de mira per l'atemptat frustrat a Bangkok

Thomas Fuller
2 min
Teheran, en el punt de mira per l'atemptat frustrat a Bangkok

THE NEW YORK TIMES / BANGKOKUna sèrie d'explosions van sacsejar ahir un barri residencial de Bangkok. Les autoritats tailandeses van descobrir quatre tones de productes químics per fabricar explosius en una casa llogada i van capturar dos homes de nacionalitat iraniana, segons els mitjans de comunicació tailandesos. La policia local buscava, en el moment de tancar aquesta edició, un altre sospitós.

Segons els testimonis, tres homes -tots ells amb trets estrangers- van abandonar una casa al barri de Sukhumvit de Bangkok després d'una explosió a primera hora de la tarda que va destrossar el sostre de l'immoble. Dos dels homes van fugir immediatament de la casa i un altre va ser detingut després a l'aeroport internacional.

El tercer va deixar la casa més tard, sensiblement desorientat i amb la cara i les orelles ensangonades. Amb la intenció de burlar la policia i poder fugir de la zona, va llançar dues granades, una contra un taxi i una altra contra els agents que se li acostaven. Però no va tenir prou força per enviar lluny la segona i l'explosió li va destrossar les cames.

Malgrat que ahir a última hora de la nit encara no hi havia cap prova que connectés les explosions de Bangkok amb l'escalada de tensions entre l'Iran i Israel, el ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, va emetre un comunicat en què vinculava l'atemptat frustrat amb els atacs de dilluns a les ambaixades d'Israel a l'Índia i Geòrgia.

"L'intent d'atac terrorista a Bangkok demostra un cop més que l'Iran i els seus aliats continuen cometent actes terroristes", va dir Barak des de Singapur. "L'Iran i Hezbol·lah són elements terroristes implacables que posen en perill l'estabilitat de la regió i l'estabilitat del món", va afegir després de visitar la capital tailandesa diumenge.

El departament d'Estat nord-americà, al seu torn, va indicar que tenia en compte la possible relació entre aquests intents d'atemptats i els incidents a Nova Delhi i Tbilissi, però que calia abans esperar les investigacions. "Sembla que tenim un repunt d'aquest tipus de violència", va dir la portaveu del departament, Victoria Nuland. "Estem preocupats. Alguns semblen vinculats a l'Iran", va afegir.

Tensions regionals

Israel i l'Iran vieun una escalada de tensió pel programa nuclear de Teheran. El règim dels aiatol·làs culpa Israel de l'assassinat de cinc dels seus científics nuclears, mentre que Jerusalem ha promès respondre als atacs a les seves ambaixades. El ministre de Seguretat Pública, Yitzhak Aharonovitch, va dir a Ràdio Israel que havien pogut confirmar que el règim de Teheran era l'autor dels atacs a Nova Delhi i Tbiilissi i va advertir que "Israel passarà comptes".

Jerusalem va confirmar que cooperava tant amb la policia índia com amb la de Geòrgia per aclarir els autors de les explosions. A part, van informar que des de feia un mes se'ls havia alertat de possibles atemptats de grups estrangers a Bangkok. Després d'aquest avís, les autoritats tailandeses van detenir un ciutadà libanès que estava a punt de marxar del país. Els serveis d'intel·ligència israelians van alertar-los per la seva vinculació amb Hezbol·lah i la possibilitat que pretengués atemptar en llocs turístics.

stats