RETALLADA DE PERSONAL
Crònica 16/04/2011

Telefónica premiarà accionistes i directius tot i els acomiadaments

Els plans de Telefónica per reduir el 20% de la plantilla van acompanyats de mesures milionàries per incentivar els seus directius i retribuir els accionistes. El govern espanyol va criticar l'operadora.

Ariadna Carbonell
2 min
El president de Telefónica, César Alierta. L'operadora preveu reduir la plantilla en 5.600 empleats en tres anys.

Barcelona.Dijous Telefónica va anunciar una retallada de plantilla que afectarà 5.600 empleats en els pròxims tres anys. Aquella mateixa nit, de matinada, l'operadora va enviar dos nous comunicats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV): l'acord del consell d'administració sobre la retribució dels accionistes, que proposa el repartiment d'uns 6.900 milions d'euros a través del pagament de dos dividends, i la convocatòria de la junta general d'accionistes, que inclou un pla d'incentius per a 1.900 dels seus directius valorat en fins a 450 milions. Les bonificacions que proposa l'operadora es distribuirien en forma d'accions de Telefónica, sempre en funció del compliment d'objectius per part dels executius del grup.

Els plans de la companyia presidida per César Alierta van topar amb l'oposició de la Moncloa. "No hi estic d'acord. Més clar no puc ser", van ser les paraules del vicepresident primer del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, per explicar l'opinió que tenia sobre les externalitzacions i reestructuracions que poden afectar el 20% dels empleats de Telefónica. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, ja havia fet saber a la direcció de la companyia que considerava que no és el millor moment per fer una retallada de plantilla tan important.

L'operadora de telefonia ha anat reduint la plantilla des que va començar el procés de privatització. Des del 2000, Telefónica ha reduït el nombre d'empleats en 15.000 persones. El 1999, la companyia va fer un expedient de regulació d'ocupació (ERO) a través del qual van marxar voluntàriament o es van prejubilar uns 10.000 treballadors. Actualment Telefónica té una plantilla de 32.000 empleats, 28.000 dels quals treballen a la divisió de telefonia fixa, i 4.000 a la filial de mòbil.

Els plans de Telefónica, que va obtenir un benefici de 10.167 milions d'euros el 2010 -el resultat inclou plusvàlues comptables de la revaloració de la seva filial Brasilcel-, van ser una de les principals discussions a les xarxes socials. Molts usuaris amenacen de deixar de ser clients de Telefónica si manté les mesures previstes.

stats