CONFLICTES AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 21/05/2011

Tensió entre Obama i Netanyahu

Steven Lee Myers
2 min
Tensió i divergències Benjamin Netanyahu i Barack Obama es van reunir ahir al Despatx Oval de la Casa Blanca per parlar d'un moribund procés de pau.

The New York TimesObama i Netanyahu van parlar ahir de pau. Però ho van fer amb tensió, mesurant cadascuna de les seves paraules. Mirant-se fixament, seriosos, sense concessions. El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, va assegurar al president Barack Obama que compartia la seva visió per una pau entre israelians i palestins, però tot seguit li va enumerar una llista de condicions innegociables que havien mantingut les dues parts allunyades durant anys.

Fredor al Despatx Oval

En la trobada a la Casa Blanca, programada a l'agenda des de feia temps -però que l'actualitat ha fet coincidir amb l'endemà del discurs d'Obama al món àrab després de la mort d'Ossama bin Laden-, els dos mandataris van intentar amagar una relació freda, oferint-se suport mutu i lligams duradors entres els seus dos països. Netanyahu va rebutjar, però, amb contundència cap compromís amb la línia traçada per Obama en el seu discurs de dijous per ressuscitar un procés de pau moribund. Assegut al Despatx Oval, i mirant fixament als ulls del president nord-americà, Netanyahu el va advertir contra "una pau basada en il·lusions".

Israel rebutja de ple negociar amb una Autoritat Palestina que inclogui Hamàs, la facció que ara controla Gaza, li va dir el primer ministre hebreu. Tampoc acceptarà el retorn de refugiats palestins a territori israelià. Una qüestió que, dijous, Obama s'havia mostrat disposat a endarrerir mentre les dues parts treballessin en un acord sobre fronteres i seguretat.

Benjamin Netanyahu va insistir que Israel no acceptarà tornar a les fronteres existents abans de la Guerra dels Sis Dies del 1967, que els va donar el control de Gaza i Cisjordània. Va ser la resposta directa al pronunciament públic de Barack Obama, que dijous va demanar que fossin els límits del 1967 els que s'establissin com a punt de partida de les negociacions per crear un estat palestí, tot i afegir després que s'haurien d'ajustar amb algun intercanvi de territoris per tenir en compte els assentaments israelians a Cisjordània. Un matís que Netanyahu va ignorar del tot. "Recordi que abans del 1967, Israel no feia més de 9 milles d'ample; la meitat de l'amplada que té Washington i la seva rodalia", li va explicar gràficament el primer ministre israelià. "Aquests no eren els límits de la pau. Eren els límits de guerres consecutives". "No tornarem a aquelles línies indefensables", va concloure Benjamin Netanyahu.

Defensa dels dos estats

Per la seva banda, el president Barack Obama tampoc va fer ni un pas enrere pel que fa a la proposta del seu discurs de dijous, que pretenia ser la resposta política dels Estats Units a les revoltes àrabs. Tot i això, va assegurar a Netanyahu que la seguretat d'Israel continuaria sent primordial en qualsevol intent dels Estats Units de resoldre el conflicte. A més, va advertir als palestins que haurien de prendre decisions difícils sobre el rol que ha de jugar Hamàs, a qui Netanyahu va qualificar de "versió palestina d'Al-Qaida".

"El nostre objectiu principal -va continuar Obama- ha de ser garantir la seguretat de l'estat israelià, un estat jueu, vivint al costat, en pau i seguretat, d'un estat palestí veí que funcioni de manera eficaç". "Òbviament -va acabar reconeixent Obama- hi ha algunes diferències entre nosaltres sobre la manera precisa de com cal formular aquestes qüestions i quin llenguatge hem d'utilitzar. Però això és el que passa entre amics".

La reunió d'aquests dos "amics" va acabar com havia començat, en desacord.

stats