MEDI AMBIENT
Crònica 25/12/2011

Les Terres de l'Ebre tremolen amb Arias Cañete

La presència de Miguel Arias Cañete al ministeri que assumirà les polítiques mediambientals ha esglaiat els opositors al transvasament de l'Ebre. El territori tem la recuperació del Pla Hidrològic.

Dani Revenga
2 min

TARRAGONA.La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) considera que el nomenament de Miguel Arias Cañete com a ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient és un símptoma inequívoc que el PP té la intenció de reprendre el transvasament de l'Ebre. "És un retorn al passat perquè es recupera una de les persones que encarnaven el Pla Hidrològic al costat de l'expresident Aznar", explica Manolo Tomàs, portaveu de la plataforma. L'entitat interpreta que, si hi havia cap dubte sobre les intencions dels populars pel que fa a les polítiques de l'aigua, ha quedat dissipat amb l'elecció d'Arias Cañete. "Entenem el missatge que se'ns envia i, per això, ens estem reactivant com a col·lectiu, tot i que no hem abaixat mai la guàrdia", afegeix Tomàs.

La plataforma opositora al transvasament preveu "un escenari de conflicte" per als pròxims anys. Tomàs té clar quins gestos hauria de fer Arias Cañete per reduir pors: "Si en les seves primeres declaracions parlés d'aplicar la directiva europea d'aigües o d'establir un cabal ecològic a l'Ebre, ens sorprendria, però aquest seria el camí perquè canviéssim d'opinió sobre ell". Tot i això, la plataforma no té dubtes sobre l'aposta que significa aquest nomenament. I recorden que, a diferència de fa 10 anys, el PP governa a l'altre territori que s'oposa majoritàriament al transvasament de l'Ebre, l'Aragó. L'enginyeria semàntica del PP ja fa mesos que parla "d'interconnexió de conques o altres eufemismes per suavitzar el seu discurs en favor del transvasament", apunta Tomàs.

Arias Cañete és un madrileny de 61 anys, llicenciat en dret i membre d'Alianza Popular, que ha desenvolupat bona part de la seva carrera política des d'Andalusia. Concretament, des de Jerez (Cadis), d'on és la seva dona, descendent d'una important família de ramaders. Se'l considera molt pròxim també als sectors de l'agroindústria de la comunitat murciana. Tot just saber-se el seu nomenament, el president de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, es va afanyar a dir que el considerava un "aliat" per als interessos de la regió i que d'ell s'esperava que reprendria de nou el Pla Hidrològic. Arias Cañete va ser ministre d'Agricultura i Pesca de l'últim govern de José María Aznar. En aquest període va pronunciar la frase per la qual més se'l recorda a Catalunya: va assegurar el novembre del 2000 que el Pla Hidrològic es faria "per collons" i que la tramitació al Congrés seria "un passeig militar". A part de les polítiques de gestió de l'aigua, el nou ministre té damunt la taula un altre repte: defensar la reforma de la política agrària comuna de la Unió Europea, un sector en el qual Unió de Pagesos ja li ha demanat que treballi per millorar les rendes de la pagesia professional de l'Estat.

stats