LES CONSEQÜÈNCIES DEL DRAMÀTIC ACCIDENT
Crònica 05/03/2011

El Tibidado perd un de cada tres visitants

El Tibidabo obre les portes avalat per una revisió exhaustiva i sense precedents de totes les atraccions, després d'un 2010 marcat per l'accident d'El Pèndol i la crisi: va perdre més d'un terç dels visitants.

Marta Bausells
2 min
Els operaris acabaven de pintar ahir una de les atraccions emblemàtiques, l'Avió.

Barcelona.El parc d'atraccions del Tibidabo vol girar full. L'obertura d'enguany és molt més que una presentació de novetats, perquè és la primera després del tràgic accident del 17 de juliol. Aquell dia una noia de 15 anys va perdre la vida en la caiguda d'El Pèndol, una atracció de caiguda lliure amb un braç articulat que va desprendre's de l'ancoratge que el subjectava.

L'accident, juntament amb la crisi, va provocar una davallada de gairebé un 35% dels visitants el 2010. Tot i això, la presidenta del parc i regidora de Sarrià-Sant Gervasi, Sara Jaurrieta, va remarcar ahir a la presentació de la temporada que encaren l'any amb "il·lusió i forces renovades". El parc obre les portes avalat per una revisió i una posada a punt exhaustives per part del Col·legi d'Enginyers Industrials. Mentrestant, la investigació per aclarir els fets del juliol encara no ha conclòs i el lloc que ocupava El Pèndol és avui una zona verda.

Caiguda de visitants

L'accident va suposar una davallada directa en l'assistència les setmanes següents a l'accident, en ple estiu -quan el parc rep més visitants-. La recuperació contundent a partir del setembre no va evitar que la temporada es tanqués amb poc més de 400.000 visitants, una davallada del 34,9% respecte dels més de 617.000 del 2009, explicava ahir la directora executiva del parc, Rosa Ortiz.

La crisi també hi va contribuir: les visites han baixat al voltant d'un 10% al conjunt de parcs de l'Estat que formen l'Associació Espanyola de Parcs Temàtics i d'Atraccions, segons Jaurrieta. La màxima responsable del parc explicava que, tot i això, obren el nou exercici amb l'objectiu de cada any: els 600.000 visitants.

Jaurrieta està convençuda que la nova temporada estarà marcada per "la recuperació i la consolidació dels valors del parc, que responen als de la ciutat". Va remarcar que els últims anys el parc ha guanyat en accessibilitat, respecte a l'entorn -ara parc natural- i solidaritat, a través de millores i projectes diversos.

Revisió de "fins a l'últim cargol"

El Tibidabo va demanar al Col·legi d'Enginyers Industrials un informe per treure a la llum què va fallar en l'accident d'El Pèndol. Actualment està en mans del Jutjat d'Instrucció número 2 de Barcelona, i tant Jaurrieta com el president de la Comissió de Construcció del col·legi citat, Jordi Pedrerol, van considerar "prematur" treure'n conclusions. "Falta corroborar les primeres conclusions amb proves", afirmava Pedrerol.

D'altra banda, els responsables del parc també van demanar al mateix Col·legi d'Enginyers Industrials una revisió general exhaustiva més enllà de les reglamentàries -que el parc ja complia-. Ha estat la revisió més important del parc des que va passar a ser de titularitat pública, el 2002, i ha consistit principalment en un estudi del disseny de cada atracció, de cada projecte "fins a l'últim cargol", més enllà del seu funcionament, deia Pedrerol.

Aquest repàs atípic, que no es fa habitualment a cap parc, ha tingut un resultat "absolutament satisfactori", explicava l'enginyer, i permetrà obrir el parc "amb totes les garanties de seguretat", segons Jaurrieta. A més, totes les revisions successives les supervisarà el mateix Col·legi d'Enginyers, que a partir d'ara serà com un garant de seguretat de les instal·lacions.

Dues atraccions romandran encara tancades temporalment: la nòria, que està sent substituïda per una qüestió econòmica: és molt antiga i "surt més a compte això que el manteniment", deia Pedrerol, i l'emblemàtica Talaia, l'única que està acabant de ser revisada.

stats