26/08/2011

Tim Cook, la difícil tasca de substituir un geni

1 min

BARCELONA.Quan una organització d'èxit perd un líder tan carismàtic com ho ha estat Steve Jobs, de seguida sorgeixen dubtes sobre la capacitat del seu successor per mantenir la mateixa línia. En el cas d'Apple, la tasca recau en Tim Cook, fins ara director d'operacions de l'empresa i únic membre del consell d'administració que treballa a la companyia, a part de Jobs.

Cook, de 50 anys d'edat, era considerat el relleu natural al capdavant d'Apple perquè ja havia substituït Jobs durant les seves baixes per motius de salut i des de principis d'aquest any actuava com a conseller delegat en funcions.

En el seu càrrec de director d'operacions, Tim Cook ha estat responsable de bona part de l'èxit econòmic d'Apple, els productes de la qual són molt més rendibles que la mitjana del sector. Va ser ell el que va decidir tancar les factories i els magatzems propis i passar a subcontractar la producció i la distribució i així simplificar la cadena de proveïment i de reduir el capital immobilitzat en estocs.

També va negociar unes condicions molt avantatjoses en la compra de xips de memòria flaix, components fonamentals dels seus productes actuals.

En un comunicat al personal, el nou cap visible d'Apple va assegurar ahir que l'empresa "no canviarà gens". És lògic, sobretot si es té en compte el temps que fa que exerceix de mà dreta del fundador.

I encara que no tingui la presència escènica de Jobs, Cook té un equip imbuït del seu esperit, començant pel britànic Jon Ive, cap de disseny de producte. Caldrà veure què passa d'aquí un any i mig o dos, quan s'hagi exhaurit el cicle dels productes promoguts pel seu visionari predecessor.

stats