PROCÉS JUDICIAL
Crònica 28/07/2011

La líder opositora ucraïnesa renuncia als seus advocats

La líder opositora i ex-primera ministra ucraïnesa, Iúlia Timoixenko, que està sent jutjada per malversar fons, va renunciar dilluns a la seva defensa en protesta per les irregularitats judicials.

Bricio Segovia
3 min
Timoixenko denuncia per exemple que el jutge va donar tres dies a la seva defensa per revisar les 5.000 pàgines del sumari.

MOSCOUL'ex-primera ministra d'Ucraïna, Iúlia Timoixenko, s'ha quedat sense defensa. Un mes després de trepitjar per primer cop els jutjats de Kíev acusada d'abús de poder i malversació de fons, la líder opositora ha renunciat als seus advocats per denunciar irregularitats en un procés judicial que ha titllat de "farsa". "El jutge ha fet impossible que pugui gaudir del dret a una defensa que em correspon", va dir dilluns Timoixenko quan va presentar al tribunal la renúncia dels seus advocats, Siri i Alexànder Pajotniuk. Després que l'anterior representant legal de Timoixenko abandonés el cas per problemes de salut, el jutge va concedir a la nova defensa tres dies per revisar les prop de 5.000 pàgines del sumari del cas.

La primera funció d'aquest procés que Timoixenko compara amb un "circ" es va acabar divendres, quan, en una sessió caòtica, la líder opositora -de 50 anys- va sentir els càrrecs que se li imputen. Amb la seva habitual trena rossa, l'excap de govern va declarar-se innocent i va acusar el president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, d'"orquestrar aquest cas criminal". De fet, la líder de la Revolució Taronja -que va contribuir a aconseguir que s'anul·lés la victòria de Ianukóvitx en les presidencials del 2004- assegura que el judici forma part d'una campanya contra l'oposició de cara a les eleccions parlamentàries del 2012.

Trama corrupta

El govern, per la seva banda, insisteix que el cas està relacionat amb una trama corrupta. Però en comptes d'estudiar a fons les acusacions de malversació que acumula Timoixenko, el cas se centra en l'acord de subministrament i transport de gas que el 2009 va posar fi a la guerra del gas entre Kíev i Moscou. Timoixenko va signar l'acord un any abans de deixar el càrrec de primera ministra i presumptament sense rebre l'aprovació del gabinet ministerial. El pacte hauria comportat la pèrdua d'uns 130 milions d'euros per al seu país.

Al marge d'això, la fiscalia manté que el govern de Timoixenko va desviar uns 210 milions d'euros recaptats amb la venda de quotes d'emissions de gas d'efecte hivernacle. I entre altres delictes econòmics, acusen l'ex-primera ministra de finançar amb fons estatals la seva campanya presidencial del 2010.

L'equip legal de Timoixenko afirma que aquest procés no és un episodi aïllat en la persecució deliberada contra l'oposició. De fet, vuit membres de l'anterior govern estan arrestats, tres més tenen prohibit sortir del país i l'exministre d'Economia es troba exiliat a la República Txeca, on va rebre asil polític.

El tret per la culata

Però si l'objectiu de Ianukóvitx era desfer-se dels seus oponents polítics amb aquesta persecució, sembla que més aviat ha aconseguit l'efecte contrari. Després de perdre els comicis presidencials del 2010, Timoixenko ni tan sols era capaç d'organitzar una oposició sòlida. En canvi ara ha resorgit com a víctima de l'opressió i torna a ser una figura destacada per als mitjans de comunicació ucraïnesos i davant de l'opinió pública.

Milers de manifestants es reuneixen a les portes del tribunal per mostrar-li suport abans de cada sessió judicial i ja té més de 28.000 seguidors pendents de les impressions que comparteix en directe des dels judicis via Twitter. Uns comentaris que el jutge va decidir dilluns que estan subjectes a formar part de la investigació.

En cas que Timoixenko se l'acabi declarant culpable, podria passar fins a 10 anys a la presó i quedaria incapacitada per participar en les pròximes eleccions parlamentàries del 2012 o en les presidencials del 2015. Si, en cas contrari, queda lliure, Ianukóvitx es podria haver d'enfrontar amb una oponent encara més forta que l'actual.

stats