BALANÇ DE LES QUEIXES CIUTADANES DEL 2010 A BARCELONA
Crònica 17/02/2011

Toc d'alerta de la síndica per la manca de pisos socials

Maria Ortega
2 min
La síndica  de greuges  de Barcelona, M. Assumpció Vilà.

Barcelona.Que la crisi s'acarnissa amb els col·lectius vulnerables és una evidència que l'informe del 2010 de la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, s'ha encarregat de reescriure en lletres vermelles, per primer cop des que va ser elegida -gairebé amb fòrceps- en el càrrec. La manca de pisos de lloguer social enfocats a les persones amb menys recursos encapçala la llista de greuges, però també demana més col·laboració de les administracions. Aquestes són algunes de les principals demandes.

Massa pobres per a un pis

El 40% dels sol·licitants d'un pis públic, fora per pocs recursos Unes 7.800 famílies, al voltant del 40% del total de les sol·licitants que van aspirar a un pis públic, van quedar fora del sorteig per no reunir un mínim de condicions econòmiques. És per això que Vilà denuncia que aquestes promocions s'estan enfocant més a la classe mitjana que no pas als col·lectius vulnerables. En el mateix sac Vilà situa el problema de la falta de pisos d'emergència social i fa una menció especial als casos de famílies desnonades que mantenen part del deute hipotecari. "És una injustícia social notòria", segons la síndica, que té previst fer arribar al Defensor del Poble una petició per impugnar la llei hipotecària.

No a la benvinguda al Papa

TMB no hauria d'haver permès l'anunci de salutació a Benet XVI La sindicatura considera una interpretació arbitrària de criteris el fet que TMB rebutgés un anunci contra l'avortament perquè considerava que no pertanyia a cap empresa comercial ni estava promoguda per una entitat pública, tal com preveu la normativa, però en canvi acceptés la benvinguda al Papa.

2015: zero sensesostre

Més recursos per reduir un col·lectiu cada cop més divers La proliferació de persones que viuen al carrer a Barcelona -unes 600- ha motivat queixes en doble direcció, tant per les seves condicions de vida com per les molèsties que generen als veïns. Vilà apunta que dóna suport a la "utopia" que el 2015 no hi hagi cap sensesostre i fixa com a prioritària la situació d'un grup de subsaharians que viuen en condicions de precarietat en antigues fàbriques del Poblenou.

Poca presència policial

Queixes per manca d'agents i casos de tractes "incorrectes"

Un altre gruix de queixes fa referència a la seguretat ciutadana, tant per presència "insuficient" d'agents al carrer de determinats districtes, com per casos de tractes "incorrectes". La síndica demana que quan hi hagi una incidència amb el tracte rebut per part d'un agent de la Guàrdia Urbana s'obri un expedient informatiu. Vilà aconsella, a més, que es recuperi el codi ètic dels Mossos d'Esquadra, perquè "és un instrument que afavoreix l'actuació de la policia en les seves relacions amb els ciutadans".

Alerta amb ciclistes i grua

Més disciplina viària a les bicicletes i no a l'"ús abusiu" de la grua Del total de 1513 queixes tramitades per la síndica, 137 feien referència enguany al transport públic i la circulació a la ciutat i, en especial, als problemes de convivència entre vianants i ciclistes a les voreres.Vilà proposa incrementar la disciplina viària i els quilòmetres de carril bici. També hi ha un gruix important de queixes sobre "ús abusiu" de la grua municipal.

stats