SEGURETAT
Crònica 20/04/2012

Torna el control fronterer per la reunió del BCE

La reunió del Banc Central Europeu del pròxim 3 de maig farà recuperar els controls fronterers entre l'estat espanyol i França. L'objectiu és evitar la penetració de grups antisistema de la resta d'Europa.

Albert Balanzà
1 min
Agents dels Mossos en ple operatiu policial al centre de Barcelona durant la vaga del 29-M.

BARCELONA.L'estat espanyol tornarà a aixecar els controls fronterers que ja no existeixen -ni tan sols físicament, en el cas del pas de l'AP-7 per la Jonquera- com a mesura excepcional de regulació de visitants de cara a la reunió del Banc Central Europeu (BCE) que s'ha de fer a Barcelona el 3 de maig. Fonts del ministeri de l'Interior han assegurat que la mesura, en la línia del que s'ha fet anteriorment en grans esdeveniments que comporten un dispositiu d'alta seguretat, només afectarà les fronteres administratives entre Espanya i França, des del País Basc fins a Catalunya, i que no s'ha decidit quants dies se suspendrà el tractat de Schengen.

Espanya va activar aquesta mesura, sota l'autorització de la Unió Europea, pel casament reial de Felip i Letícia a Madrid el 22 de maig del 2004 i per la cimera de caps d'estat europeus a Barcelona el 16 de març del 2002. La mesura s'afegeix a l'anunci de desplegament policial a Barcelona d'agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que encara s'està negociant però que comptarà amb més de 1.000 efectius. Aquests agents controlaran la cimera en coordinació amb els Mossos, que desplegaran uns 4.500 agents cada dia.

En aquesta ocasió, tal com ha reconegut el ministeri de l'Interior, l'objectiu és controlar "els antisistema violents" que puguin arribar des de la resta d'Europa. La decisió del ministeri ha arribat després que el departament d'Interior de la Generalitat fes una petició per carta al ministeri en aquest sentit el 16 d'abril.

stats