Crònica 18/07/2011

Torna l'envàs retornable

Monica L. Ferrado
3 min
La nova llei vol incorporar la possibilitat de retornar els envasos de vidre, plàstic i llauna.

BARCELONA.Només els més grans recorden quan s'anava a la bodega amb l'ampolla buida de gasosa al cabàs per comprar-ne una altra de plena. El bescanvi era necessari: si no, s'havia de pagar l'import de l'envàs de vidre. Aquest sistema, però, podria tornar. I no només afectaria els envasos de begudes de vidre, sinó també els de plàstic i els de llauna.

La nova llei de residus i sòls contaminats que acaba d'aprovar el govern espanyol obre la porta a la implantació de sistemes de dipòsit d'envasos de begudes. Encara caldrà estudiar la viabilitat econòmica del sistema i un reial decret que especifiqui qui, com i quan es faria. Però la idea general és que en tornar l'envàs al consumidor se n'hi retorni el valor.

Per a les entitats ecologistes, la mesura és benvinguda. "L'avantatge del sistema és l'incentiu: avances uns diners que després et tornen", valora Marta Beltran, portaveu de la Fundació Prevenció de Residus i de la Federació Ecologistes de Catalunya. L'estalvi de diners seria un sistema dissuasiu similar al que es fa servir per a les bosses de plàstic d'un sol ús, per les quals ja es paga. L'objectiu és aconseguir que el consumidor opti per dur una bossa de casa que pugui fer servir més cops. La llei estableix que les bosses de plàstic d'un sol ús han d'anar desapareixent gradualment fins al 2018.

Encara que les organitzacions ecologistes han elogiat que la llei consideri crear sistemes de dipòsit, devolució i retorn, també s'han mostrat crítiques fins a arribar a qualificar la llei com d'oportunitat perduda. En termes general, la llei té com a objectiu la reducció de la generació de residus en un 10% més el 2020. "El que nosaltres voldríem, realment, serien mesures més contundents", afirma Beltran. En el cas de les begudes, "tornar a envasos que es poguessin reomplir, que es potenciés la compra a granel en els productes en què és possible, com s'està fent en alguns projectes pilots amb la llet", diu Beltran.

Per als que actualment gestionen la recollida selectiva dels residus als municipis, com Ecombes, que s'encarrega del que es llença als contenidors blau i groc, la creació d'un nou sistema per retornar els envasos no està justificat i duplica els esforços. "És una mesura desproporcionada pels seus costos, que podrien ser d'uns 400 milions d'euros en màquines, i deixa la llei oberta, de manera que ens dóna molta inseguretat", afirma Antonio Barrón, portaveu d'aquesta organització que s'encarrega de la recollida de tots els envasos excepte els de vidre, que recull Ecovidrio del contenidor verd.

La llei inclou la realització d'un estudi de viabilitat del sistema que encara no s'ha fet. L'Associació Retorna proposa que cada cop que el consumidor compri una llauna o una ampolla d'aigua, refresc, cervesa o suc pagui 25 cèntims que tan sols es recuperarien quan es retornés l'envàs buit. Retorna és una associació ecologista en què participen grups ecologistes com Greenpeace, Amics de la Terra, CCOO i la Fundació Prevenció de Residus. Compta amb el suport d'alguns fabricants de màquines per a la recollida d'envasos.

Doble sistema

Segons declaracions a Efe de Víctor Mitjans, director d'estudis de la Fundació Retorna, el sistema de retorn d'envasos no implica la desaparició dels sistemes de recollida actuals, ja que tan sols afectaria el 30% dels materials que es dipositen actualment al contenidor groc i al verd. Des d'Ecoembes, però, la proposta es veu com una intromissió en la feina que ells ja estan fent. "Es parla de tornar a un sistema a l'antiga. Abans, quan es tornava un envàs qui el recollia a la botiga era el fabricant: s'enduia les ampolles, les rentava i les tornava a omplir. Però si es fes ara, els envasos no es reutilitzarien, si no que es reciclarien igual que es fa ara", critica Barón.

Els professionals de la gestió integrada s'han avançat a fer una estimació de quant costaria implantar el nou sistema. Ecoembes calcula que perquè funciones a tot Espanya serien necessàries 20.000 màquines de recollida i unes 70 plantes per processar-ho. Per començar, caldria invertir-hi 470 milions d'euros. Per mantenir-ho anualment, se'n necessitarien 400 més. "A més, als ciutadans els afegeix més dificultats per al reciclatge: hauran de tenir 'un altre espai per guardar-hi els envasos que retornaran.

stats