Anàlisi
Crònica 31/12/2010

Torna el 'pater familias'

Toni Aira
2 min
Lescenari, Generalitat

EXPERT EN COMUNICACIÓ POLÍTICAEl primer missatge institucional televisat del president Artur Mas va projectar-se ahir en pantalla, sobretot, com una declaració d'intencions. I no tant de fer com de ser. Del president pare de la pàtria somiat per tot líder nacional. L'escenari de la Sala Gòtica del Palau de la Generalitat no va ser una tria arbitrària. I el fet d'esmentar-la explícitament junt amb Sant Jordi i la Verge de Montserrat, tampoc. La solemnitat de l'espai, l'enllaç amb segles d'història de la institució, amb els temps d'aquella Catalunya més plena que Mas va dir en el seu discurs de presa de possessió que no renuncia a tenir. Tot això suma al protagonista. El revesteix d'una porpra del poder que, per exemple, un CAP no pot aportar.

Acomboiat per un escenari procliu, Mas va parlar ahir amb un to paternal, exigent amb tots alhora que comprensiu i conscient dels problemes de molts. L'enllaç amb Jordi Pujol el vam poder trobar en la mateixa salutació: "Benvolgudes i benvolguts compatriotes". Pujolisme reloaded , recuperant la fórmula tradicional de l'expresident i actualitzant-la amb el matís del gènere. Però de Pujol, Mas també en va utilitzar la frase "no tingueu por" (ell ja ens protegirà, també de les amenaces externes) i el concepte de suma (tots a l'una, fent pinya). La sovintejada utilització de la primera persona del singular i del plural van fer la resta, camí d'estrènyer el vincle amb l'audiència.

Mas va fer servir metàfores com la de "les arrels ben fondes que aixecaran noves branques de prosperitat i llibertat", per enllaçar amb conceptes com "autoexigència" i també amb l'apel·lació a aquells "amb més possibilitats o amb més capacitats" perquè es posin al servei dels qui ho passen realment malament. Com un pare.

stats