GESTIÓ DE L'AIGUA
Crònica 05/09/2011

Tossa vol eliminar el rebut d'aigua discriminatori

Des de l'any passat a Tossa de Mar el consum d'aigua és més car per als propietaris de segones residències. Ara el nou equip de govern municipal vol abolir aquesta mesura per "discriminatòria".

N. Presas
2 min
Tossa vol eliminar el rebut  d'aigua discriminatori

TOSSA DE MAR.El preu de l'aigua és diferent en funció de si el rebut correspon a una primera o a una segona residència. Tossa de Mar no és el primer municipi en què s'aplica una mesura d'aquestes característiques, però sí que és on més controvèrsia ha generat per l'oposició activa d'un grup de veïns afectats. El sistema de tarifes que va entrar en vigor a Tossa l'any passat estipula que les persones que hi tenen la segona residència han de pagar una quota de servei pel subministrament d'aigua superior a la que paguen els veïns empadronats al municipi que siguin titulars de només un habitatge. Ara el nou govern municipal -els independents de Tossa Unida (TU) i el PSC van pactar per desbancar CiU de l'alcaldia- ha decidit acabar amb aquesta desigualtat i ja ha anun ciat que negociarà amb l'empresa proveïdora, Sorea, un nou sistema de taxes per a l'any 2012.

Els rebuts bimestrals de l'aigua per a aquest any a Tossa contenen una quota de servei de 8,44 euros per a les primeres residències i de 25,28 en el cas de les segones residències. Com que a l'hora d'aplicar determinats impostos s'agafa com a base aquesta quota de servei, el diferencial absolut entre el que paguen empadronats i no-empadronats augmenta. Així, segons fonts municipals, en un rebut amb una despesa de zero litres una primera residència pagaria 19,68 euros i una segona residència, 41,97.

El ple de febrer de l'any passat va aprovar, amb els vots favorables de CiU i el PSC, aquest sistema de tarifes que eliminava la quota de consum mínim però que a la vegada establia una quota fixa de servei diferenciada entre primera i segona residència. La nova alcaldessa, Gisela Saladich, ha decidit acabar amb el greuge i negociarà amb l'empresa proveïdora. Saladich entén que la discriminació és "evident" i que legalment no es pot tolerar. Maria Teresa Moré, regidora i extinent d'alcalde de l'anterior govern, recorda que és una mesura vigent en altres municipis i habitual a la resta d'Europa. "És antidemocràtic, perquè la Constitució diu que tots som iguals davant la llei", recorda Maria Àngels Giménez, que exerceix de portaveu de la comissió que han creat els afectats.

stats