Crònica 21/12/2011

Tothom haurà de pagar l'euro per recepta

El Govern preveu ingressar uns 100 milions amb la taxa de l'euro per recepta, que tothom pagarà. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va admetre dificultats per vincular-la al nivell de renda.

Joan Serra / Elena Freixa
2 min
Els usuaris hauran d'abonar un euro per recepta quan els farmacèutics els dispensin els medicaments.

BARCELONA.Si la confecció del pressupost de Salut del 2011 va estar marcat per les retallades, en els comptes del 2012 -amb una reducció del 4,8%- el Govern ha introduït noves taxes que contribuiran a equilibrar les finances públiques. Els ciutadans hauran de pagar un euro per cada medicament o producte sanitari amb recepta mèdica. El tiquet moderador, una mesura dissuasòria sobre el consum de fàrmacs, entrarà en vigor al març, tal com van apuntar ahir portaveus de Salut. Si acaba sent així, la Generalitat ingressarà un mínim de 80 milions d'euros per aquest concepte, com es va apuntar dilluns al consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut). El Govern va xifrar ahir la recaptació en 100 milions d'euros, en computar tot l'exercici.

La nova taxa d'un euro tindrà un caràcter "universal" -de moment, l'hauran d'abonar tant pensionistes com pacients crònics- i es cobrarà a les farmàcies, com havia avançat l'ARA. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va admetre ahir "dificultats" per introduir exempcions, com el pagament en funció del nivell de renda. Tanmateix, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha insistit des que es va plantejar el tiquet moderador que no serà cap barrera en l'accés als tractaments farmacològic. En el consell de direcció del CatSalut, els sindicats van reclamar que la taxa no perjudiqui els ciutadans amb menys recursos i els pacients crònics, que consumeixen més fàrmacs. "No pot afectar aquests col·lectius", va apuntar Joan Canals, de CCOO. Salut concretarà si s'apliquen exempcions a finals de gener, quan presenti de manera detallada el pressupost del departament.

La taxa turística: 100 milions

La Generalitat també introduirà una taxa turística, que gravarà l'estada de cada visitant en hotels, apartaments, cases rurals, càmpings i creuers. Es cobraran tres euros en hotels de cinc estrelles i creuers, 2 euros en hotels de quatre estrelles i 1 euro en la resta d'allotjaments. La quota que haurà de pagar el client resultarà de multiplicar el gravamen pel nombre de pernoctacions, amb un màxim de 10 nits. El Govern estima que la recaptació serà d'uns 100 milions d'euros. No hauran de pagar els menors de 12 anys i els turistes amb estades subvencionades per alguna administració de la Unió Europea. En quedaran exempts els usuaris de viatges de l'Imserso.

L'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV) es mira amb recel la imposició de la taxa. El seu president, Francesc Carnerero, va considerar ahir que el pas fet és "arriscat" perquè pot restar competitivitat a Catalunya, un punt de vista compartit pel Gremi d'Hotelers de Barcelona, decebut amb el Govern. L'ACAV tem que la taxa pugui suposar un punt de conflicte per a les agències de viatges i els operadors turístics que han editat els seus catàlegs. El Govern ha precisat, però, que els paquets turístics del 2012 que els turoperadors ja tinguin signats no en resultaran afectats. La recaptació del tribut revertirà en la promoció del sector turístic.

stats