REFORMES LES PENSIONS EN JOC
Crònica 31/12/2010

"Tothom vol la reforma i després no hi dóna suport"

El president espanyol buscarà acords, però si no els troba aplicarà fil per randa el calendari de reformes que ha elaborat. Res el desviarà de la ruta marcada amb l'objectiu d'oferir credibilitat a l'Estat

Miquel Codolar
3 min
CCOO, UGT

MadridJosé Luis Rodríguez Zapatero ha canviat de cotxe. Anava amb un de gasolina canviant constantment de marxa per una carretera de revolts que feia pujada i no anava enlloc. I ha decidit entrar a l'autopista. Sap que haurà de pagar un peatge, ho sap, però li és igual. Ara considera que va cap a una direcció. I li és igual haver de prescindir dels companys de viatge, està disposat a anar-hi sol. Aquesta és la imatge que projecta en les seves últimes intervencions públiques i que ahir va voler gravar en pedra. Li queda un únic any sencer per guanyar la credibilitat que no ha guanyat en tres.

Ahir era el moment de fer balanç, però va apostar per mirar endavant. Les pensions són la primera fita. El 28 de gener el consell de ministres aprovarà per decret l'increment de l'edat legal de jubilació dels 65 als 67 anys, una reforma amb una "flexibilitat progressiva" a partir del 2013 i que no serà efectiva del tot fins el 2027, però que permetrà guanyar credibilitat a ulls del món. El seu argument més fort d'ahir va ser que la generació del baby boom creix i un dia voldrà cobrar les pensions que es mereix.

Els sindicats CCOO i UGT interpreten que l'increment de les pensions generals a partir de l'1 de gener de l'1,3% és simbòlica i la veuen com una provocació. Per això ja han amenaçat amb una nova vaga general. Arribar a acords amb la patronal pot ser més fàcil amb el nou president de la CEOE, Joan Rosell, però fins ara no hi ha hagut aproximacions.

Però el que és imprescindible és trobar els suports parlamentaris. Zapatero va dir ahir que les recomanacions del Pacte de Toledo, en què es constatava el desacord pel que fa a l'edat legal de jubilació i se censurava la congelació de les pensions d'enguany, són de "màxim interès", però va afirmar que la reforma es farà igualment el 28 de gener.

Va criticar que, en privat, els líders parlamentaris li diuen que són partidaris de la reforma, però que quan arriba el moment de donar-hi suport no ho fan, i és que els partits no volen sentir a parlar dels 67 anys.

L'executiu espanyol es posarà a buscar l'acord parlamentari amb el PNB i CiU, però li serà difícil trobar-lo. El PNB ja va ajudar el govern espanyol a aprovar els pressupostos, i si no hi ha importants contraprestacions, un nou acord per a una mesura impopular el castigaria.

Per la seva banda, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, veient-les a venir, va criticar fins i tot les recomanacions del Pacte de Toledo per generalistes i frustrants. Va recriminar al PSOE i al PP no haver impulsat abans la reforma i els va culpar de la necessitat d'haver de reformar les pensions per la falta de polítiques en favor de la família i la natalitat.

La lògica de la recerca de l'acord abans de fer qualsevol cosa, que era el guió que el president espanyol havia seguit fins ara, ja no serveix. Ara, si s'ha de reformar es reforma. Però no només les pensions. A la roda de premsa d'ahir el president espanyol va incloure-ho tot en una mateixa llista de fites per aconseguir que el 2011 sigui un any de creació d'ocupació i enfortiment d'un creixement econòmic "encara lent".

Més reformes

Zapatero va fer l'anunci de l'augment de les pensions mínimes i no contributives d'un 2,3% i del salari mínim un 1,3%, només començar. Després el discurs es va endurir. Va dir que les mesures d'ajustament per reduir el dèficit seguiran sent el pa de cada dia del 2011 i tan "dures i difícils" com aquest any. Zapatero seguirà parlant de l'austeritat i l'esforç per generar confiança. Val la pena seguir per aquesta via, dóna resultat. I per justificar-ho va anunciar que el PIB espanyol creixerà el quart trimestre de l'any, tot i que serà un creixement dèbil. Una altra dada positiva que va esgrimir va ser que el dèficit exterior s'ha reduït a la meitat i, per tant, va assegurar que l'economia espanyola no haurà de recórrer, a mitjà termini, a l'estalvi extern per finançar-se.

El primer i segon trimestre del 2011 seran decisius per consolidar el sistema financer, millorar-ne la solvència i credibilitat, i definir-ne la mida. En aquest sentit, va demanar a les caixes d'estalvis que aprofitin la llei per enfortir el seu capital. Les mesures de transparència, gestió i reformes són imprescindibles, va dir, en un moment en què les tensions financeres "no han desaparegut i amb el canvi d'any no ho faran".

El president espanyol també va anunciar que demanarà comparèixer al Congrés amb l'objectiu d'explicar els avenços en polítiques socials que ha aconseguit el govern que ha presidit des del 2004. Un missatge destinat a les bases del partit per mantenir vives les senyes d'identitat del PSOE i deixar clar que la seva intenció no és apartar-se'n. Zapatero vol arribar al final de l'autopista sa i estalvi.

stats