ADJUDICACIONS IRREGULARS
Crònica 25/02/2011

Trama corrupta a la constructora del Govern

Cop judicial contra una trama corrupta que s'hauria instal·lat a l'empresa pública GISA, que adjudica les obres de la Generalitat. El gerent de carreteres de l'empresa, Jordi Vergé, és un dels detinguts.

Carles Arbolí Sara González
3 min
OBRES PÚBLIQUES SOTA SOSPITA La investigació del jutjat número 5 de Barcelona, que està sota secret de sumari, se centra en les adjudicacions que des de l'empresa pública GISA, que gestiona més de 3.000 milions d'euros anuals, es van fer entre els anys 2007 i 2010 a les obres públiques, sobretot carreteres de la demarcació de Girona.

BARCELONA.Una altre cop la corrupció a l'obra pública. El jutjat número 5 de Barcelona, que ha declarat el secret del sumari, va ordenar entre dimecres i ahir la detenció de cinc persones, entre les quals hi ha el gerent de carreteres de GISA, Jordi Vergé, que és un alt càrrec d'aquesta empresa pública, i quatre persones més vinculades a empreses constructores, sobretot de les comarques de Girona. El jutjat, a més, imputa fins a deu persones més relacionades amb aquesta suposada trama. El modus operandi , segons les fonts consultades per l'ARA, consistia en el fet que determinades empreses rebien informació privilegiada sobre els processos d'adjudicació en algunes obres, sobretot de carreteres, i s'investiga el possible pagament de comissions. Aquestes irregularitats s'haurien comès entre els anys 2007 i 2009, segons fonts de la investigació. La instrucció assenyala que Vergé podria, segons els primers indicis, haver afavorit algunes constructores alertant-les del preu de sortida d'algunes obres perquè poguessin presentar-se amb avantatge al procés d'adjudicació.

Escorcolls a Barcelona i Girona

Totes les detencions es van dur a terme entre dimecres i ahir per ordre del jutjat i van anar a càrrec de la Guàrdia Civil, que va escorcollar el despatx de Vergé a la seu de GISA a Barcelona, de la qual es van endur el disc dur del seu ordinador i diversa documentació. La Guàrdia Civil també va escorcollar un parell d'empreses constructores del Gironès i el Baix Empordà que estarien implicades en la trama. En aquest sentit, tot apunta que les suposades irregularitats s'haurien comès sempre en obres públiques de la demarcació de Girona. Vergé era, precisament, el responsable de les adjudicacions de les carreteres.

Vergé és un històric funcionari que està a GISA gairebé des de la seva creació, el 1990. Abans havia estat un alt funcionari del departament de Política Territorial i Obres Públiques. L'alt càrrec de la principal constructora pública va ser detingut ahir a primera hora per la Guàrdia Civil just quan sortia del seu domicili, al carrer Indústria, per anar a treballar. Va ser ja cap al migdia quan el fiscal de delictes econòmics i la Guàrdia Civil van iniciar un registre a la seu de GISA, que gestiona més de 3.000 milions anuals en obra pública de l'administració catalana. L'autoritat judicial va demanar documentació sobre les actuacions de l'empresa pública a la demarcació de Girona des del 2007 fins a l'actualitat. Entre la documentació requerida pels cossos policials i els investigadors hi ha tota la documentació interna de les adjudicacions i els informes previs a aquestes obres.

El departament d'Economia i Coneixement, del qual depèn GISA des d'aquesta legislatura, va informar ahir que la documentació requerida pel jutjat a l'empresa pública ja ha estat lliurada i que es completarà durant les pròximes hores.

Fonts de la investigació asseguren que tots els indicis apunten cap a suposats cobraments irregulars a favor de l'alt càrrec de GISA després d'haver facilitat informació privilegiada a determinades empreses constructores durant el procés d'adjudicació de carreteres. Altres fonts consultades per l'ARA expliquen que el cas el podria haver destapat la denúncia d'una d'aquestes constructores, que hauria sortit perjudicada d'aquest suposat tracte de favor, i que és qui hauria posat al jutjat sobre la pista.

Presumpció d'innocència

La conselleria que dirigeix Andreu Mas-Colell va expressar ahir la seva "completa disposició a col·laborar amb l'administració de justícia amb celeritat i transparència". El departament va assegurar ahir que estarà a "l'expectativa" de nous esdeveniments i va demanar que es mantingués la "presumpció d'innocència". També la consellera de Justícia, Pilar Fernández-Bozal, va expressar la seva "sorpresa" pel cas. Els dos departaments van coincidir a afirmar que no tenien coneixement de la instrucció judicial.

Fonts de la investigació van assenyalar que alguns dels detinguts ja haurien estat deixats en llibertat després de declarar davant la Guàrdia Civil i a l'espera de ser citats pel jutjat. La resta, entre els quals hi ha el gerent de carreteres de GISA, es preveu que passin avui a disposició del jutjat de primera instància i instrucció número 5 de Barcelona.

stats