BARCELONA
Crònica 10/02/2012

Augment dels robatoris amb violència

Tot i el descens generalitzat d'un 5% dels delictes a Barcelona, els robatoris amb violència al carrer van a l'alça. Cada dia es cometen una mitjana de trenta estrebades als carrers de la ciutat.

Maria Ortega
2 min
Les operacions conjuntes de prevenció dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana a Barcelona van créixer un 4,4% el 2011.

BARCELONA.Solen ser homes joves -d'entre 18 i 26 anys-, de nacionalitat espanyola i reincidents. Actuen al conjunt de Barcelona, sense focalitzar-se en cap zona, i persegueixen les persones més vulnerables, com gent gran que acaba de retirar la pensió del banc. Els estrebadors són el tipus de lladre que centra actualment els esforços policials a la ciutat. En l'últim any, aquest tipus de robatoris -amb violència i intimidació- s'han disparat un 18,76% al carrer, fins als 11.110. O el que és el mateix: una trentena cada dia.

Aquesta xifra contrasta amb el descens generalitzat de delictes a la ciutat, d'un 5%, amb la baixada dels robatoris amb força a domicilis (un 21% menys), que havien anat a l'alça els últims anys, i amb la baixada dels furts, sobretot al metro, on el dispositiu conjunt de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra ha assolit una reducció del 19% dels fets delictius. L'assignatura pendent, doncs, són els robatoris amb força al carrer i els Mossos d'Esquadra han començat a desplegar la mateixa estratègia que amb els furts: perseguir el top ten de grups multireincidents per aconseguir que ingressin a presó, tal com va explicar ahir el director dels Mossos, Manel Prat, després de la reunió de la junta local de seguretat de Barcelona. La fiscalia ja ha confirmat que la consigna en casos d'estrebadors que ataquin gent especialment vulnerable ha de ser demanar pena de presó.

Des que els esforços policials s'han focalitzat en els deu grups de delinqüents més actius especialitzats en furts, sobretot al metro, hi ha hagut 185 detencions de persones que en total n'acumulaven més de 4.200. D'aquestes, 78 han acabat a presó. Des que es treballa amb el top ten d'estrebadors, que es va activar a finals d'any, nou detencions han acabat amb pena de presó, cosa que, segons fonts dels Mossos, confirma l'èxit del model. Prat va destacar positivament la reducció del 12% dels atracaments a comerços i va agrair la col·laboració ciutadana: "Ara la gent ens avisa abans, quan sent un soroll estrany sol trucar, i això hi ajuda".

Amb la xifra de la reducció global de fets delictius a Barcelona -on es cometen un terç dels delictes del país- al davant, l'alcalde Xavier Trias es va mostrar ahir "satisfet" amb el treball que s'ha fet, però va concretar que "queda molta feina per fer" i que es dedicaran "més esforços" als robatoris amb violència.

stats