REFORMES
Crònica 24/03/2012

Tres premis Nobel defensen una flexibilitat laboral més gran

Manel Manchón
1 min
El premi Nobel d'economia Robert Lucas.

BARCELONA.L'alt percentatge d'atur entre els joves al conjunt d'Espanya -a l'entorn del 50%- preocupa els dirigents polítics i també sorprèn i inquieta el món acadèmic. Cinc dels millors economistes mundials, entre ells tres premis Nobel, van defensar ahir una flexibilitat laboral més gran i la rebaixa de salaris per frenar l'atur a Espanya. Tots ells són membres del consell científic de la Barcelona GSE, que els reuneix cada dos anys. Els premis Nobel Robert Lucas, James A. Mirrlees i Edward C. Prescott, conjuntament amb els acadèmics Orley Ashenfelter i Jacques Drèze, van debatre sobre les reformes laborals i les diferents experiències al món en la clausura del XXV aniversari de l'Institut d'Anàlisi Econòmica, que pertany al CSIC i és una de les institucions que formen part de la Barcelona GSE.

Per Lucas, les prestacions de desocupació a Espanya ara mateix són "massa altes" i s'hauria d'anar cap a un sistema més flexible en el mercat laboral, seguint el model de Dinamarca. Mirrlees va considerar que la baixa productivitat d'Espanya es deu a la pujada de salaris anterior a la crisi, i que ara caldria un ajustament a la baixa.

Però els acadèmics europeus, el mateix Mirrlees i Drèze van deixar clar que els plans d'austeritat no poden ser l'única guia. "El problema és l'atur, no el dèficit", va dir Mirrlees -l'escocès que va ser premi Nobel el 1996 per la seva teoria de la informació asimètrica.

Drèze va intentar anar més lluny, defensant alguna fórmula que mutualitzi els riscos del deute dels països de la Unió Europea, amb la idea que "ningú guanyi, i tampoc ningú perdi", en línia amb la petició d'eurobons.

stats