POLÈMICA A FRANÇA
Crònica 12/04/2011

Tres dones amb vel detingudes el primer dia de la prohibició

La llei contra el vel integral va entrar en vigor ahir a França no exempta de polèmica. La policia va detenir dues dones que duien nicab durant una manifestació a París contra la prohibició.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Una activista va agafar ahir el tren de Lió a París amb el nicab.

Barcelona.La comunitat musulmana no és l'única que s'oposa a la llei francesa contra el vel integral que va entrar en vigor ahir, sinó que els sindicats de la policia també han llançat un missatge unànime contra la iniciativa i consideren que la llei és "difícil d'aplicar". Per això han escrit un comunitat conjunt en què especifiquen que les mesures són "molt complicades de fer respectar sobre el terreny", explicava ahir a Le Monde el secretari general del sindicat UNSA-Police. Tot i això, la policia justament va detenir ahir al migdia tres dones amb vel durant una manifestació contra l'entrada en vigor de la llei davant de la catedral de Nôtre Dame a París.

Un portaveu de la policia, però, va argumentar que s'havia detingut les dones perquè la manifestació era il·legal i que no s'havia tingut en compte si duien el rostre cobert o no, ja que una de les tres dones detingudes amb vel portava hijab, una peça que deixa veure el rostre. De fet, dissabte passat es van detenir seixanta persones més durant una protesta contra la llei.

Guéant: "Es respectarà la llei"

Tot i l'enrenou, el ministre de l'Interior, Claude Guéant, va defensar ahir que "es respectarà la llei" encara que aplicar-la sigui difícil. "No he dit pas que no sigui difícil d'aplicar, però la llei és la llei. Està feta perquè sigui respectada i serà respectada", va expressar Guéant a Luxemburg durant una reunió amb els seus homòlegs europeus, en què també va afegir que tant la policia com la gendarmeria aplicaran la prohibició, encara que de moment diguin el contrari. Ahir ho van fer a Avinyó quan una activista pronicab va ser detinguda en una estació. Tot i això, la policia només la pot portar a comissaria si es nega a mostrar el rostre i, un cop allà, no s'hi pot passar més de quatre hores ni la nit.

Ajudes per pagar les multes

El propietari d'una immobiliària ha avançat a través d'una pàgina web que ha venut una propietat de dos milions d'euros per ajudar a pagar les multes de les dones que portin nicab pel carrer. Rachid Nekkaz crida a la desobediència civil perquè les dones "se sentin lliures" de fer el que vulguin. França és el primer país europeu que prohibeix tapar-se el rostre en espais públics. La multa per fer-ho és de 150 euros i per a qui obligui a una dona, de 30.000 euros.

stats