EMPRESES
Crònica 23/04/2011

Tres institucions espanyoles, entre les 100 més poderoses del món

Redacció
1 min
Tres institucions espanyoles, entre les 100 més poderoses del món

Barcelona.Algunes empreses i entitats espanyoles s'han anat fent un lloc en el prestigiós llistat que publica la revista Forbes . Enguany, 27 empreses espanyoles (quatre són catalanes) ocupen un lloc entre les 2.000 que destaca la publicació nord-americana. El Banco Santander és l'entitat espanyola més ben posicionada en el rànquing. Ocupa la tretzena posició, darrere de gegants com el banc d'inversió JP Morgan Chase, el conglomerat financeroindustrial nord-americà General Electric i les petrolieres ExxonMobil, Royal Dutch Shello Petrochina. Per elaborar el famós llistat, Forbes pondera les vendes, beneficis, actius i valor de mercat (totes són companyies cotitzades) de les empreses analitzades.

Tres de les quatre empreses catalanes que apareixen al llistat de Forbes -Gas Natural (269), Criteria (322) i Abertis (602)- són companyies participades per La Caixa. La quarta entitat catalana és el Banc Sabadell, que ocupa la posició 859. Gas Natural i Criteria, a més, estan entre les deu millors companyies espanyoles, segons el rànquing per països que també va fer públic dijous la revista. La gasista i el hòlding de participades de La Caixa ocupen la sisena i setena posició, respectivament.

Telefónica (31), BBVA (66), Repsol (101) i Iberdrola (113) també estan situades en un lloc destacat del rànquing mundial de Forbes . Enguany, la primera posició de la llista l'ocupa JP Morgan Chase, seguida del banc britànic HSBC. A la novena posició hi destaca la primera companyia llatinoamericana del llistat, la petroliera portuguesa Petrobras.

La revista assenyala que si suméssim el valor de la facturació de totes aquestes empreses, societats i entitats financeres, superaríem la xifra de 32 bilions de dòlars. A més, el benefici conjunt de totes arriba als 2,4 bilions de dòlars.

stats