ALERTA DE LES ONG
Crònica 07/02/2011

Tres milions de nenes, en perill

Les xifres impressionen i amaguen una tragèdia. Milions de dones han patit una ablació i altres corren el risc de patir-la. Les ONG demanen la col·laboració dels governs per eradicar aquesta pràctica.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Tres milions de nenes, en perill

Barcelona.Tres milions de nenes corren el perill de patir algun tipus de mutilació genital. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va aprofitar la celebració del Dia Mundial de Tolerància Zero contra la Mutilació Genital Femenina, ahir, per alertar d'aquesta possibilitat, ja que l'ablació segueix molt estesa, sobretot a l'Àfrica i a l'Àsia.

Unicef calcula que 140 milions de dones d'arreu del món han estat víctimes d'aquesta pràctica, que consisteix en l'extirpació total o parcial dels genitals externs. En molts països aquest és un ritual de pas a l'edat adulta amb el qual es vol preservar la castedat de les dones i millorar una zona del cos que es considera bruta i antiestètica. El seu objectiu és mitigar la sexualitat femenina i està profundament arrelat en algunes societats patriarcals com a eina de control i submissió de les dones.

Les conseqüències d'aquesta intervenció, que en molts casos es realitza sense mesures higièniques, són devastadores: milers de nenes moren dessagnades durant l'ablació i les que sobreviuen han d'afrontar complicacions de salut tota la seva vida. Les infeccions cròniques, les hemorràgies, els problemes de fertilitat o les complicacions durant l'embaràs i el part en són algun exemple, a banda de les relacions sexuals doloroses que tenen tota la vida. Agnes Pareyio, una treballadora social que va ser víctima de l'ablació, ho confirma. En declaracions a Efe, Pareyio assegura que les víctimes de l'ablació "pateixen tortura mental tota la vida". "Les conseqüències t'acompanyen sempre", diu, i denuncia que "els governs dels estats que ho duen a terme ho emmarquen dins d'un punt de vista cultural i així no s'hi fiquen, no és una prioritat per a ells".

Programes d'eradicació Unicef puntualitza que hi ha 28 països de l'Àfrica i l'Àsia occidental en què aquesta pràctica es realitza de manera majoritària. Per això, estan duent a terme programes per eradicar-la abordant el problema des de diferents angles. En primer lloc, el legislatiu, després s'intenta fer veure als líders de les comunitats que aquesta pràctica posa en perill la vida de les nenes. Així, la taxa de mutilació genital ha anat baixant en alguns països. A Etiòpia ha passat del 80% al 74%, a Egipte del 97% al 91% i a Kènia del 32% al 27%. Les xifres, però, encara són altes.

A més, en els últims anys la mutilació genital ha arribat a Europa, els Estats Units i el Canadà de la mà dels immigrants que provenen de països on es fa.

L'Organització Internacional per a les Migracions calcula que mig milió de dones que viuen a Europa han patit una ablació i 180.000 corren el risc, cada any, de ser-ne una víctima més.

stats