PLA PER FER AFLORAR L'OCUPACIÓ IRREGULAR
Crònica 30/04/2011

Tres mesos per regularitzar els treballadors sense pagar cap sanció

El pla per fer aflorar l'ocupació irregular aprovat ahir pel consell de ministres dóna tres mesos als empresaris, fins al 31 de juliol, per regularitzar els seus treballadors sense pagar cap sanció.

M. Codolar / E. Freixa
3 min
Més multes A partir de l'agost les sancions per no pagar a la Seguretat Social s'enduriran tant per als empresaris com per als treballadors.

Madrid/Barcelona.El frau laboral de l'Estat és de 82.500 milions d'euros a l'any, el 8% del PIB, i Catalunya el lidera amb 14.766 milions. L'executiu espanyol va aprovar ahir un pla per intentar fer-lo aflorar. Ha estat una reforma presentada sense acord amb els sindicats, ni la patronal ni els partits polítics i amb canvis profunds d'última hora en relació amb els esborranys que s'havien conegut les últimes setmanes.

El gran perjudicat d'aquests canvis és el treballador. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va explicar ahir que finalment el pla serà més beneficiós per als empresaris del que fins ara s'havia explicat. No tindran dos mesos sinó tres per regularitzar els treballadors, exactament fins al 31 de juliol. A més, se'ls alliberarà de pagar qualsevol multa i no hauran de fer front a les cotitzacions corresponents al temps en què han tingut treballadors irregulars a la seva empresa.

En canvi, els treballadors en sortiran més malparats del que figurava als esborranys, on els assalariats mantenien l'antiguitat a efectes de la Seguretat Social encara que l'empresari no l'hagués pagat. Gómez va explicar que les companyies no hauran de pagar ni multes ni les quotes endarrerides d'abans del moment de l'alta a la Seguretat Social. Però tampoc hi haurà drets reconeguts per als treballadors pel temps que portessin treballant. El ministre va exposar que l'objectiu del pla és "recuperar en el futur més treballadors que cotitzen" i que "des del primer dia percebran les bonificacions i ajudes que la legislació estableix", però no abans.

Per moure les empreses a regularitzar els seus treballadors el govern espanyol ha decidit endurir les multes per a empreses i treballadors en cas d'ocupació irregular a partir del 31 de juliol. Les sancions per als empresaris que incompleixin l'obligació d'afiliació i alta a la Seguretat Social dels treballadors, que ara són de 626 a 6.250 euros, passen a ser de 3.126 a 10.000 euros. Les multes contra els que treballin en negre mentre també cobrin l'atur, que ara són d'entre 6.251 i 187.515 euros, passaran a ser d'entre 10.001 i 187.515 euros.

El govern espanyol va presentar aquest pla el mateix dia que es va conèixer un nou increment de l'atur a l'Estat, que ha superat el 21% de la població activa espanyola i està a punt d'arribar als cinc milions d'aturats. Una dada "dolenta, dolenta, dolenta" pel vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va dir que no empitjorarà perquè a partir d'ara l'economia espanyola començarà a millorar. Amb aquesta reforma per fer aflorar l'economia submergida el govern espanyol espera millorar les dades de l'atur i augmentar la recaptació.

El pla també comprèn la intensificació de l'activitat i l'eficàcia de les actuacions de vigilància i control del treball no declarat per part de la Inspecció de Treball i la Seguretat Social en el marc de diverses accions contra el frau. Per aconseguir-ho també es faran campanyes de sensibilització.

Ningú content

Aprovar mesures amb presses sense haver-les acordat amb els agents socials comporta queixes que no s'han fet esperar. Un dels punts més polèmics del pla és que als treballadors que es regularitzin no se'ls reconegui l'antiguitat, tot i que als esborranys que han rebut els agents socials hi figurava la possibilitat que es tinguessin en compte entre sis mesos i un any per a la jubilació. El contracte que han de fer els empresaris és d'un mínim de sis mesos.

Per això el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va considerar que "l'únic horitzó que els proposa el govern és passar a un contracte temporal, precari i amb efectes sobre les cotitzacions socials també limitades en el temps". Va afegir que la mesura discrimina els immigrants i els treballadors domèstics. Els sindicats critiquen que el pla afavorirà els empresaris "sense escrúpols" que fins ara han pagat en negre als treballadors.

Per part de la UGT, Josep Maria Álvarez va dir que el pla "neix mort" i es va preguntar què fa pensar al ministeri que l'empresari aprofitarà aquesta nova normativa per regularitzar els treballadors, ja que considera que ho poden fer sempre que vulguin perquè "quan van a donar-los d'alta ningú els demana quant de temps fa que els tenen de manera il·legal". Va indicar que caldria reforçar més la Inspecció de Treball perquè actualment "tothom sap que mai pot rebre una inspecció en dissabte o diumenge".

La patronal va criticar l'absència d'estímuls fiscals per als empresaris i va denunciar que el reial decret llei no inclou com acreditar l'existència del frau denunciat, el seu abast econòmic o quants treballadors afecta. Ningú content. El govern espanyol ha tirat pel dret sense acord amb els agents socials, cosa que ha generat unes queixes que poden omplir de sentit i de contingut la manifestació de diumenge.

stats