DEUTE PÚBLIC
Crònica 21/12/2011

El Tresor redueix un 66% el cost de les lletres i la prima de risc baixa

El Tresor espanyol rebaixa la pressió dels mercats després d'abaratir un 66% el cost de les lletres a tres mesos (1,88%). L'última subhasta de l'any també relaxa la prima de risc fins als 308 punts.

Toni Garganté
2 min
L'encara president del govern en funcions, José Luís Rodríguez Zapatero, i la vicepresidenta en funcions, Elena Salgado.

BARCELONA.Els 3.717 milions d'euros en lletres a tres mesos de venciment es van vendre a un tipus d'interès de l'1,88%, un 66% per sota del 5,22% a què es van col·locar fa només un mes i al nivell més baix des del setembre. Les lletres a sis mesos (1.922 milions) també van rebre una rebaixa, fins al 2,53%. La subhasta va ser un èxit perquè per segona vegada aquest mes hi va haver sobredemanda (18.500 milions), finalment se'n van col·locar 5.639 milions.

La confiança dels inversors en les propostes del nou president, Mariano Rajoy, i els préstecs que avui preveu adjudicar el Banc Central Europeu (BCE) als bancs de l'eurozona (la demanda podria oscil·lar entre els 160.000 i els 300.000 milions) van ser les causes de la rebaixa del cost del deute espanyol. A la vegada, aquest relaxament va repercutir positivament en les borses i en el diferencial del bo espanyol a 10 anys amb l'alemany (l'anomenada prima de risc), que es va situar en els 308 punts bàsics (dilluns va tancar en 329 punts), amb un cost del 5,07%.

Fitch vol rebaixar 9 bancs

La reducció de la pressió al deute sobirà va contrastar amb l'increment de les exigències als bancs. Fitch es va afegir a Standard & Poor's (S&P) i va anunciar que posava en revisió negativa 9 bancs espanyols, incloent-hi el Santander i el BBVA.

Les altres entitats afectades van ser CaixaBank i la seva matriu La Caixa, Bankia, BBK, Caja Laboral, Unicaja i també el Banco Cooperativo Español.

D'altra banda, el president del Consell Europeu (CE), Herman van Rompuy, va convocar ahir una nova cimera pel 30 de gener, en aquest cas destinada a combatre l'atur. Precisament ahir, el comissari de Treball, Lázló Andor, va destacar ahir que cal augmentar la mobilitat per reduir els 5 milions d'aturats menors de 26 anys existents a Europa, que suposen un cost de 2.000 milions cada setmana, l'equivalent a l'1% del PIB dels 27 països. Andor va afegir que Espanya "és un dels països on es detecten problemes" en l'ús del Fons Social Europeu, que destina diners per a l'ocupació.

stats