ENTITATS FINANCERES
Crònica 28/07/2011

Treva hipotecària del Santander per rentar-se la cara

Les entitats financeres volen millorar la seva imatge, malmesa per la crisi. En aquesta línia, el Santander ha estat el primer a generalitzar mesures per flexibilitzar la hipoteca de clients amb problemes.

A. Carbonell / T. Garganté
3 min
Contra la tempesta Santander vol millorar la percepció sobre la banca amb productes pensats per alleugerir les càrregues dels aturats i fomentar la inserció laboral dels joves.

Barcelona.El Banco Santander no és l'única entitat financera que ofereix períodes de carència i altres opcions per flexibilitzar el pagament de la hipoteca a clients que tenen problemes per complir amb les quotes mensuals, però sí que és la primera que ha empaquetat aquesta solució i l'ha donada a conèixer en un moment en què els desnonaments estan a l'ordre del dia.

"La banca necessita millorar la seva imatge", va admetre ahir el conseller delegat del Santander, Alfredo Sáenz, durant la roda de premsa de presentació de resultats de l'entitat. Amb aquest objectiu, Sáenz va fer saber que el banc posarà en funcionament a partir de la setmana vinent un pla en què oferirà fins a tres anys de carència a clients hipotecats que estiguin en situació d'atur o que hagin vist reduïts els seus ingressos més d'un 25%. Durant aquest període, els afectats només hauran de pagar els interessos del préstec i deixaran d'abonar la quota principal, que s'haurà de retornar posteriorment, quan -se suposa- la salut financera del client hauria d'haver millorat. El capital pendent d'abonar durant aquests tres anys se sumarà al restant, de manera que l'hipotecat haurà de pagar un altre cop els interessos.

El mateix Alfredo Sáenz va fer el càlcul de l'alleujament que el pla del Santander suposarà per a l'hipotecat amb problemes: si s'agafa un préstec de 125.000 euros a 25 anys, concedit a un interès d'Euríbor més 0,7, el client en qüestió s'estalviarà aproximadament la meitat de la quota, que passaria d'uns 600 euros a uns 300 de mensuals.

Una pràctica establerta

Però l'oferta del Santander no és aliena a la majoria d'entitats espanyoles, que asseguren que posen en pràctica aquesta mena de mesures des de fa temps. Bona part de la banca del país ha generalitzat aquesta pràctica de flexibilització de les condicions hipotecàries. Tanmateix, les entitats no solen fer un pla d'alleujament hipotecari, sinó que estudien cada cas, de manera personalitzada, amb la voluntat d'aconseguir el màxim acord amb el client. Així ho expliquen des d'entitats com el BBVA, Banc Sabadell, Unnim i CatalunyaCaixa, que opten també per oferir lloguers a preus reduïts i per allargar la vida del préstec.

La Caixa també actua amb aquests criteris, però a més, l'entitat presidida per Isidre Fainé comercialitza el que anomena "hipoteca oberta", un préstec que ofereix fins a 24 mesos de carència i fins i tot un any d'espera, és a dir, un període en el qual el client que opta per aquest producte no paga ni els interessos ni la quota principal a l'espera que millori la seva situació financera.

Per millorar la percepció social sobre l'actuació del sector bancari durant la crisi, deteriorada per les acusacions llançades des del moviment del 15-M, Santander també va anunciar que potenciaria la inserció laboral dels joves a través d'un contracte de pràctiques de tres mesos a petites i mitjanes empreses clientes del banc, amb un salari de 600 euros.

En l'aspecte estrictament financer, l'entitat que presideix Emilio Botín va guanyar 3.500 milions d'euros en els primers sis mesos, un 20% menys que l'any passat. Santander va haver de fer una dotació extraordinària al Regne Unit de 620 milions d'euros per les pèrdues eventuals que puguin sorgir en aquell país. El negoci bancari a Espanya tampoc no va ajudar a millorar el resultat de l'entitat, que va reduir el crèdit a particulars i a empreses un 7%. Bankia va presentar també ahir els seus comptes, per primera vegada com a banc cotitzat. L'entitat va guanyar 205 milions d'euros el primer semestre.

stats