SEGURETAT
Crònica 18/04/2012

Trias i Gallardón estrenyen el setge a la violència urbana

Eines per lluitar contra els violents. Va ser la demanda ahir de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, al ministre de Justícia. Tots dos impulsaran el registre de faltes per castigar els multireincidents.

Maria Ortega
2 min
Trias i Gallardón estrenyen  el setge a la violència urbana

BARCELONA.Violència urbana i multireincidència són els dos temes que, en matèria de seguretat, preocupen més l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, sobretot amb l'agenda calenta que s'espera a la ciutat al maig, amb convocatòries com la reunió del Banc Central Europeu. L'alcalde té clar que Barcelona "s'hi juga el prestigi". Així ho va posar ahir sobre la taula del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, en una de les quatre trobades amb ministres que tenia a l'agenda durant el seu desplaçament a la capital de l'Estat, el primer després de la presentació d'un projecte de pressupostos de l'Estat que l'alcalde té clar que és "injust". La reunió amb la ministra de Fomet, Ana Pastor, amb temes urgents com els accessos al port o l'aportació retallada de l'Estat a l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), era l'altre punt calent.

L'alcalde remarcava, en finalitzar les trobades, les "bones sensacions", però concretava pocs canvis. Els més evidents, en el terreny de la seguretat i, especialment, de la multireincidència. Gallardón li va assegurar que la reforma del Codi Penal que el govern central està estudiant per endurir les penes als violents i ser més eficients en la persecució dels multireincidents es portarà al juny al Congrés de Diputats amb la idea d'aprovar-la abans que acabi l'any. Una de les mesures que s'hi inclourà és la tipificació com a delicte de qualsevol furt amb independència del valor del botí, com detallaven fonts municipals.

Per fer front a aquest tipus de delictes, l'alcalde de Barcelona va demanar que es donés l'impuls definitiu al registre de faltes que fa temps que s'arrossega. El ministre, en aquest punt, no va concretar cap data, però va assegurar que és una de les prioritats i que s'hi està treballant. Trias i Gallardón van estar d'acord que, a diferència del que havia anunciat el ministre de Justícia, Jorge Fernández Díaz, la resistència passiva en manifestacions no s'ha de considerar un delicte de resistència a l'autoritat.

Els accessos al port i l'aeroport

Quant a infraestructures, Trias va arrencar una promesa d'estudi. Pastor i l'alcalde van acordar que el secretari d'estat d'Infraestructures, Rafael Catalá, i el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, "començaran a treballar" per veure si es pot reconduir la proposta de pressupostos, de manera que prevegi tant els accessos al port i l'aeroport com l'aportació al transport públic.

stats