INSEGURETAT A BARCELONA
Crònica 14/07/2011

Trias vol la Guàrdia Urbana al metro per frenar els carteristes

Xavier Trias vol començar a anar més lluny que les promeses en la persecució dels carteristes del metro i es planteja fer-hi baixar agents de la Guàrdia Urbana coordinats amb els Mossos d'Esquadra.

Maria Ortega
2 min
Trias vol la Guàrdia Urbana al metro per frenar els carteristes

Barcelona.Els 170 carteristes que de mitjana s'identifiquen cada dia -durant la campanya d'estiu- al metro de Barcelona són, sens dubte, el pitjor contrapunt de qualsevol campanya de promoció del turisme a la ciutat. Xavier Trias ho tenia clar durant la campanya electoral i continua entestat a plantar-hi cara amb una coordinació efectiva d'agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana en vestíbuls, andanes i vagons. Com ja havia anunciat, una de les prioritats serà la celebració d'una junta de seguretat que ahir, després de la primera comissió de govern, va fixar per al dia 22, i en la qual el problema dels carteristes està previst que s'erigeixi de pedra angular de la sessió.

Trias demana, però, concreció i propostes d'aplicació ràpida per contribuir a pal·liar l'actual joc del gat i la rata que mantenen dia sí dia també els carteristes amb els vigilants de seguretat, molt sovint desbordats i resignats per la impunitat penal dels lladres reincidents.

No en va, l'alcalde ja avisava ahir que la convocatòria s'ha fet amb "deures posats" als integrants de la junta, perquè hi arribin i ja puguin fer propostes concretes de cara a donar forma a un pla d'actuació específic, que determini les funcions de cadascun dels cossos policials de cara a incrementar la pressió sobre els carteristes habituals.

La idea del nou equip de govern és, entenent que la situació ho justifica, fer baixar agents de la Guàrdia Urbana al metro, un terreny fins ara reservat als Mossos d'Esquadra, que tenen comissaria a la plaça de Catalunya. Una proposta que ja ha generat les primeres crítiques de l'oposició per invasió de territoris. Trias les va obviar ahir assegurant que "tenim un desastre al metro" i que, per tant, no és important "si toca o no toca" que hi baixi la Guàrdia Urbana, perquè el que cal és "funcionar bé".

Ja dimarts l'exresponsable de Seguretat de l'Ajuntament, Assumpta Escarp (PSC), havia afirmat que "si la Urbana baixa al metro vol dir que deixa d'atendre la superfície", i havia demanat incrementar el nombre d'efectius dels Mossos a la plaça de Catalunya, on assegura que només hi ha una trentena d'agents.

Més presència dels Mossos

En una línia molt similar es posicionava el popular Alberto Fernández Díaz, que també va demanar més responsabilitat al conseller d'Interior, Felip Puig, en lloc d'incrementar les funcions de la Guàrdia Urbana. Trias passava ahir de puntetes per sobre de les crítiques amb el convenciment que Barcelona no es pot permetre imatges tan habituals com les dels robatoris continuats a turistes.

La comissió de govern d'ahir va servir per donar el vistiplau al cartipàs municipal que avui està previst aprovar en la primera sessió plenària de la nova etapa al consistori barceloní, i també va concretar l'anomenada prioritat número 1 de Trias: la taula del seguiment de la crisi -encara sense nom definitiu-, que es reunirà abans del 29 de juliol. La Taula del Tercer Sector, al seu torn, està convocada per a la setmana que ve amb la intenció d'establir "les línies d'actuació" al voltant d'aquestes entitats per als pròxims anys.

stats