Crònica 14/01/2011

Trias busca notorietat a l'ombra de les primàries

Xavier Trias no vol que res ni ningú li emboiri el panorama de cara a les municipals del 22-M. Hi ha qui dins de CiU tem l'impacte del debat intern socialista, però el partit confia no sortir-ne perjudicat.

Oriol March
3 min
Xavier Trias, envoltat d'Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, es dirigeix cap a l'Auditori per pronunciar la seva conferència.

BarcelonaEl pas ferm de Xavier Trias en direcció a l'alcaldia de Barcelona, plaça vetada per a CiU des de fa trenta-dos anys, ha topat amb un element imprevist: les primàries al PSC. Qui més, qui menys, dins la federació, s'ha pensat en l'efecte Tomás Gómez a Madrid, en què el candidat outsider es va imposar a la preferida per l'aparell de Ferraz, Trinidad Jiménez, en la cursa per enfrontar-se a Esperanza Aguirre a la comunitat dominada pel PP.

Si bé hi ha certes veus que temen que el procés fratricida entre Hereu i Tura resti notorietat mediàtica a Trias, no és menys cert que bona part del seu equip confia que la feina feta al llarg de nou anys pesi més a la balança que no pas el soroll del procés intern dels socialistes. La premissa bàsica és seguir el camí fixat des de fa mesos, mantenint tots i cadascun dels actes programats arreu dels barris de Barcelona, evitant sempre entrar en qualsevol polèmica o valoració sobre els possibles retrets entre els dos candidats del PSC. "Ja es faran prou mal entre ells", pensa el nucli que acompanya Trias en la cursa electoral. De fet, hi ha qui apunta des del partit que poca credibilitat poden tenir les primàries dels socialistes si Tura ni tan sols es podrà votar a ella mateixa, perquè no pertany a la federació de Barcelona.

Tot i aquesta voluntat de mantenir-se al marge de la lluita socialista, Trias no va estar-se, en la seva conferència de balança anual a l'Auditori de l'ONCE que li va presentar Artur Mas, de titllar de "patètic" l'espectacle que, segons ell, dóna el PSC amb les dues candidatures. "Han perdut el nord i utilitzen el consistori barceloní per solucionar problemes de partit: inverteixen els seus esforços a salvar la cadira i no en gestionar els problemes de la ciutat", va assegurar Trias, furgant en la llaga socialista.

Malgrat el to positiu associat a la campanya -l'ombra del somriure utilitzat per Mas en campanya és allargada-, el discurs del candidat Trias va deturar-se una bona estona a criticar el model de ciutat dels socialistes al llarg dels trenta-dos anys en què han governat l'Ajuntament. "Un consistori que es gasta 3 milions d'euros en la consulta de la Diagonal o que fa servir els Jocs Olímpics d'Hivern com una carta a la màniga per distreure la ciutadania és un a institució que no sap prioritzar", va assegurar Trias.

La crisi, entre cella i cella

La seva prioritat, com la de Mas en àmbit nacional, és fer sortir la ciutat de la crisi. Per això proposa, a curt termini, un pla d'estalvi i austeritat semblant al que s'ha engegat a l'altra banda de la plaça de Sant Jaume. A llarg termini, Trias aposta per un "canvi de model " basat en el teixit productiu i social de la ciutat i en una aposta "clara" per l'educació i "la ciutat del coneixement".

Qui no sembla voler modificar el model és ICV-EUiA, que ahir ja va obrir la porta de bat a bat a un pacte amb un eventual alcalde del PSC, sigui Tura o Hereu. "El diàleg entre la nostra formació i els socialistes s'haurà de produir tant en el debat d'idees com en la possibilitat de col·laboració entre els dos partits després de les eleccions", va assegurar ahir Ricard Gomà, que substituirà Imma Mayol al capdavant de la candidatura ecosocialista a la capital catalana.

Tot i això, Gomà va demanar al PSC que no s'eternitzi el debat intern i fins i tot es va atrevir a aconsellar al seu soci de govern municipal que "no siguin superficials ni personalistes" en el procés de decisions internes.

stats