EL CARTIPÀS MUNICIPAL A BARCELONA
Crònica 10/06/2011

Trias carrega de feina els seus capitans

Xavier Trias governarà sol Barcelona, amb cinc tinents d'alcalde inclosos dins de 14 regidors (que podrien ser 13 si el PP n'hi pren un en el recompte). Serà l'equip de govern més reduït de la democràcia.

Albert Balanzà
2 min
El nou nucli dur Ciurana, Fandos, Forn, Trias, Recasens i Vives, Ahir sota les làmpades del Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Barcelona.L'alcalde electe de Barcelona va prometre fa molt de temps que dedicaria dotze anys a conquerir l'Ajuntament de Barcelona, que no pararia fins a aconseguir-ho, i ara que l'objectiu s'ha assolit, ell i el seu equip han de repartir-se les tasques de l'enorme organigrama municipal. Només amb el mínim suport de la resta de grups municipals per a les presidències de comissió i de districte, Trias confiarà als membres de la segona generació del seu equip i líders del pinyol sobiranista de CiU a Barcelona, Joaquim Forn, Antoni Vives i Jaume Ciurana, juntament amb Maite Fandos i Sònia Recasens, el pilotatge principal del mandat a les cinc tinences d'alcaldia.

El nou equip de govern manté les mateixes tinences que en l'anterior legislatura però dóna rang de primer nivell a Cultura i integra Medi Ambient a Urbanisme, seguint l'estil de la nova estructura desplegada per Artur Mas al govern de la Generalitat. I el més important: quinze persones, inclòs Trias, s'han de repartir el que fa quatre anys requeia en divuit (catorze del PSC i quatre d'ICV-EUiA) o el que fa vuit s'apuntalava sobre 25 (quinze del PSC, cinc d'ERC i cinc d'ICV-EUiA). Presidència, Seguretat i Mobilitat estaran dirigides per Forn; Hisenda, Comerç, Turisme i les funcions de portaveu seran assumides per Recasens; Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient recauran en Vives; Serveis Socials i Esports tindran com a responsable Fandos; i Cultura i Educació seran, sens dubte, per a Jaume Ciurana.

La càrrega de feina, que en els perfils polítics es traduirà a més amb menys comissionats i delegats (les anomenades canongies ), s'alleujarà amb la superestructura gerencial a l'estil Maragall que comandarà Constantí Serrallonga ("els regidors no faran de tècnics", subratlla sempre el nou alcalde) i amb el nomenament de Jordi Martí com a regidor de Presidència en un estadi similar però superior al que amb Hereu ha ocupat Ignasi Cardelús. Trias també va esmentar ahir Cardelús per explicar que utilitzarà el seu despatx "on es pugui treballar". "Necessito tenir la taula plena de papers desordenats i el despatx noble ja l'utilitzaré per rebre gent", va ironitzar.

Pla A i pla B als districtes

L'equip reduït obligarà que algun dels tinents d'alcalde sigui alhora regidor de districte, però el pla territorial no s'acabarà de tancar fins que s'aclareixi el recurs del PP al TSJC a favor del novè edil popular o el quinzè nacionalista. Si CiU confirma els quinze regidors i entra Elena Turalló, per a ella serà la regidoria de les Corts, i probablement Francina Vila acceptarà anar a Gràcia. No hi ha dubtes tampoc en aquest pla A de quinze que Gerard Ardanuy governarà l'Eixample i Mercè Homs serà la superregidora de Ciutat Vella (on tindrà un president de districte del PSC). Joan Puigdollers agafarà Sarrià i les competències de Medi Ambient i fins i tot la presidència dels plenaris, sobre la qual Trias ja ha manifestat que canviarà el reglament perquè no hagi de dirigir les sessions. El pla B, amb catorze regidors, donaria possibilitats a Vila per anar a les Corts i obligaria a buscar algú a Gràcia. I que ningú s'adormi: Trias ha avisat que vol els regidors de districte fent barri i fent carrer a tothora.

stats