LA CURSA DEL 22 DE MAIG
Crònica 05/03/2011

Trias diu que si governa no hi haurà pol·lució a Barcelona

Albert Balanzà
2 min
Xavier Trias ha estat tres dies als EUA recollint experiències.

Enviat especial a bostonEl candidat de CiU a Barcelona, Xavier Trias, va acabar ahir el seu viatge oficial a Nova York i Boston en aquesta última ciutat, al prestigiós Massachusetts Institute of Technology (MIT), presentant el projecte per convertir Barcelona en "la primera ciutat amb emissions zero", és a dir, sense contaminació. Davant una trentena de professors i estudiants del centre Bits and Atoms del MIT, Trias va explicar un decàleg de mesures -algunes ja avançades el primer dia a Nova York- que en quaranta anys haurien d'aplicar-se per capgirar els alts índexs de pol·lució. "No és una utopia, cal buscar noves mesures de generar energia, perquè ara això ja no es veu com a impossible", va apuntar Trias.

Possiblement una de les mesures destacades, en tant que canvi de model, és el desenvolupament i la rehabilitació d'edificis i illes de cases "energèticament autosuficients", els impulsors dels quals es beneficiarien d'ajuts fiscals; però també l'extensió de carrers pacificats al trànsit al centre de la ciutat. L'espai clau d'aquesta prova de futur se centra a l'Eixample i a Gràcia, on CiU creu que no ha de ser una entelèquia no tancar espais al trànsit però sí guanyar espai verd i renaturalitzar zones com l'avinguda de Vallcarca, Lesseps o els carrers per on no passi la futura xarxa ortogonal Retbus.

En la presentació del decàleg, el regidor Antoni Vives va ser taxatiu a l'hora d'afirmar que Barcelona "ja no necessita fàbriques". Com havia apuntat Trias a la Universitat de Colúmbia, la gran Barcelona del 2050 ha de tenir plantes de biomassa a Collserola com a úniques fàbriques i els barris han de començar a ser mixtos, entre productius i residencials, de manera que s'afavoreixin les slow cities a la gran metròpoli. "No volem el model de la Ciutat de la Justícia, que obliga als desplaçaments, i som més partidaris de la mixicitat que s'hauria d'aconseguir a la Sagrera i que ara mateix no està assegurada", va apuntar Vives. Altres mesures per afavorir la reducció dels nivells de contaminació a Barcelona, segons CiU, se centren en l'extensió de la xarxa de motos i de cotxes elèctrics -una idea apuntada també per Montserrat Tura des del PSC- per combinar aquestes noves xarxes netes amb l'explosió dels últims anys del Bícing.

Trias, que va acabar el viatge amb una visita al degà de l'escola de Salut Pública de Harvard, no va perdre l'oportunitat de llançar una crítica al PSC després d'escoltar veus d'investigadors del MIT com Lluís Pérez Breva o Mercè Balcells, que tenen el suport del MIT de Boston per crear una delegació a Barcelona però que esperen resposta. El MIT, l'institut creador de grans avenços socials com el CD-ROM, el World Wide Web, la píndola anticonceptiva o la targeta de crèdit, ara mateix treballa amb la Cambra de Comerç i amb empreses catalanes.

stats