LA SEGURETAT A BARCELONA
Crònica 23/07/2011

Trias mobilitza Mossos i Guàrdia Urbana al metro

Els nous responsables polítics i tècnics de la seguretat a Barcelona s'han conjurat perquè alguns problemes històrics de la ciutat deixin de ser-ho. Top manta , trilers i carteristes lideren aquesta llista.

Albert Balanzà
2 min
L'alcalde de Barcelona i el conseller d'Interior, Xavier Trias i Felip Puig, ahir a la Galeria Gòtica

Barcelona.L'arribada de Joan Delort a la gerència de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona i l'ampliació de tres a deu àmbits de coordinació entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana a la ciutat es traduirà a partir d'aquest dissabte al carrer amb el desplegament del dispositiu Xarxa als sis principals intercanviadors de metro (Catalunya, Espanya, Sagrera, Diagonal, Passeig de Gràcia i Sants Estació). El que els nous responsables de seguretat de Barcelona han denominat "visió única" de seguretat farà baixar per primer cop a les andanes agents uniformats dels dos cossos en patrulles coordinades però no barrejades que es desplegaran amb el suport d'agents de paisà i del personal de seguretat habitual. El comandament estarà liderat pel cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, en contacte amb el cap de la Regió Policial Metropolitana dels Mossos, Joan Carles Molinero.

Mossos i Guàrdia Urbana, que ahir ja van fer el gest simbòlic de presentar un informe conjunt a la Junta de Seguretat local on van precisar la baixada de delictes globals en un 1% però l'augment d'un 3,4% al metro, aprofundiran el contacte sobretot dels agents de base en qüestions de policia judicial, petits delictes, ordre públic, ordenances i patrullatge que ara depenen quasi estrictament d'un cos o de l'altre i només en ocasions s'activen de manera conjunta. El patrullatge coordinat al metro, en qualsevol cas, representa la novetat més gran de la nova etapa que pretenen obrir els responsables dels dos cossos.

Fins ara la presència d'agents uniformats al metro no havia passat de l'anècdota en els districtes en què la xarxa facilita que les patrulles es desplacin per tot el territori que depèn de la comissaria local. La coordinació entre Mossos i Guàrdia Urbana, fins i tot amb patrulles mixtes, només s'havia posat en pràctica des del 2005 a les festes majors de Gràcia i més tard a Sants o darrerament a l'operació Grèvol de Nadal. Habitualment, aquestes operacions estaven liderades pels Mossos. Ara aquests àmbits també se sistematitzen sota l'ordre de l'alcalde, Xavier Trias, que ahir va qualificar la seguretat de "preocupació número 2" de la ciutat, darrere de la crisi i l'atur.

La proclama de Puig

"Ciutadans de Barcelona, no compreu al top manta perquè perjudica la nostra economia". Al costat de Trias, ahir el convidat d'excepció era el conseller d'Interior, Felip Puig, que va posar èmfasi també en l'altre front en què l'Ajuntament de Barcelona ha ficat la banya encara amb un resultat incert. La lluita contra la venda ambulant, que s'ha traduït des de fa dies en intervencions en magatzems i persecucions contundents d'agents contra els venedors, també serà una de les principals feines de la Guàrdia Urbana, que rebrà el suport dels Mossos. L'ordre dels comandaments policials a les bases és "arribar a l'origen, posar pressió contra la demanda i contra les xarxes organitzades i els magatzems", tal com va afegir Puig. Els quadres de la Guàrdia Urbana van apuntar que ara per ara no s'incrementaran les patrulles sinó que es prioritzaran en funció dels fets i de les urgències de cada moment.

stats