Crònica 18/08/2011

El Tribunal per al Líban fa pública l'acusació per la mort de Rafiq Hariri

Amaia Goenaga
2 min
Fotografies de Hariri sobre la seva tomba, ahir.

Barcelona.El Tribunal Especial per al Líban (TEL) va fer pública ahir la primera part de l'acta d'acusació que pretén dur davant del Tribunal els responsables de l'assassinat de Rafiq Hariri i 22 persones més, comès el 14 de febrer del 2005, a Beirut.

Després de l'atemptat, i en contra de la voluntat d'importants sectors socials i polítics del país, els hereus i aliats de Hariri van forçar la creació d'una comissió d'investigació i d'un tribunal que perseguís els responsables, i que tingués el suport de les Nacions Unides.

Així, el maig del 2007 la resolució 1.757 de l'ONU permetia la creació del TEL. Després d'anys de feina, que no van estar exempts de polèmica, el gener del 2011 la comissió d'investigació traslladava el resultat de les seves investigacions al TEL. I per fi, el 30 de juny, el Tribunal entregava part de l'acta d'acusació i quatre ordres d'arrest al fiscal general de Líban, Said Mirza.

Quatre noms de Hezbol·lah filtrats

Malgrat la confidencialitat de la documentació, els noms dels acusats van filtrar-se immediatament a la premsa. Tots ells se situen en l'òrbita de l'organització xiïta Hezbol·lah. Dos dels acusats, Mustafa Badreddine i Salim Ayyash, són membres reconeguts de l'organització.

Badreddine és membre del Consell de l'Aixura i cap de les operacions de les forces especials de Hezbol·lah des del febrer del 2008. Ayyash, amb passaport nord-americà, és membre de Hezbol·lah i voluntari del grup de defensa civil libanès. Els altres dos, Asad Sabra i Hasan Ainessi, són considerats simpatitzants de l'organització tot i que no hi estan oficialment vinculats.

Conseqüències imprevisibles

Les autoritats libaneses disposaven de 30 dies per detenir als acusats, però no ho han fet. Tenint en compte el poder social, polític i militar que acumula Hezbol·lah actualment, les detencions tindrien conseqüències imprevisibles sobre el país. A més, des del mes de juny els òrgans que podrien ordenar l'arrest -el ministeri de l'Interior i de Defensa- són en mans d'aliats de Hezbol·lah.

Seguint el procediment, el TEL publica ara l'acta amb l'objectiu que els acusats es presentin pel seu propi peu davant del Tribunal en el termini de 30 dies. En cas que no ho facin, tal com s'espera que passi, el judici es celebrarà in absentia , és a dir, sense la presència dels acusats i amb una defensa imposada pel Tribunal Especial per al Líban.

Respecte als càrrecs, l'acta acusa a Badreddine de dirigir l'operació i a Ayyash de coordinar l'equip que va perpetrar l'atac. Ainessi i Sabra, per la se- va banda, han sigut acusats de col·laborar en la conspiració.

stats