EXPLOSIONS MORTALS A L'ÍNDIA
Crònica 14/07/2011

Triple atemptat terrorista a Bombai

V. Bajaj / J. David Goodman
2 min
Triple atemptat terrorista a Bombai

The New York Times / Bombai.Tres explosions van sacsejar ahir la ciutat índia de Bombai, en plena hora punta de la tarda, i van provocar la mort d'almenys 21 persones i 113 ferits. Les autoritats índies van assegurar que es tracta d'un atac terrorista coordinat a la capital econòmica del país i van activar l'alerta per la potència de les explosions. Les deflagracions van tenir lloc en diverses zones cèntriques, com el populós barri de Dadar, el basar de Zaveri -un conegut mercat de joies- i a la zona pròxima a la Casa de l'Òpera, segons va informar el ministeri de l'Interior de l'Índia.

Es tracta del primer atemptat a Bombai des que un grup terrorista del Pakistan va orquestrar diversos atacs en cadena a alguns hotels, una estació de tren i un centre jueu el novembre del 2008, que va causar la mort de 160 persones. Cap grup ha reclamat l'autoria de l'atemptat d'ahir, però el ministre de l'Interior indi, P. Chidambram, va dir des de Nova Delhi que s'ha obert una investigació per esbrinar les causes de l'atac.

L'explosió prop de la Casa de l'Òpera va ser la més forta de les tres i, segons els mitjans locals, les bombes eren dispositius improvisats. Les voreres del barri de Dadar van quedar cobertes de vidres trencats mentre una multitud intentava entrar a una estació de tren pròxima quan va començar a ploure sobre la ciutat sacsejada.

Les primeres informacions oficials apunten que l'explosiu de Dadar hauria estat amagat a una caixa de l'electricitat que hi ha a prop d'una estació d'autobusos. L'explosió va causar quatre ferits que van ser traslladats a l'hospital. Un altre dels dispositius, el del mercat de joies, estava amagat en un paraigua. L'explosió més forta, la de la Casa de l'Òpera, va tenir lloc abans de les set de la tarda, hora local, segons va confirmar un venedor de la zona que va sentir l'explosió. El testimoni descrivia l'escena de sagnant, amb morts i cossos desmembrats pels carrers. Segons ell, tenint en compte el temps i el lloc, es tracta d'una "conspiració molt ben pensada". Ahir també es va localitzar un quart explosiu a Bombai, però no va detonar.

El mercat de joies de Bombai ha estat el blanc de dos atemptats, incloent-hi un atac bomba el 2003 que va provocar almenys dues dotzenes de morts. La policia de Bombai ha estat alertant del perill des de fa mesos. El desembre del 2010 va dir que alguns homes del grup terrorista pakistanès Lashkar-e-Taiba havien entrat al país; les autoritats índies i nord-americanes havien detectat aquest grup com l'autor dels atemptats del 2008. El febrer del 2010, una bomba va esclatar a la ciutat de Pune, i va causar 17 morts i 60 ferits. En un comunicat, el Pakistan va condemnar l'atemptat d'ahir i va expressar el seu condol al govern indi per les morts a Bombai. El president nord-americà, Barack Obama, també va condemnar l'atac.

stats