GUERRA A LÍBIA
Crònica 28/08/2011

Trípoli viu una crisi de subministrament

Una setmana després de l'entrada dels rebels a Trípoli, la capital líbia viu una crisi de subministrament amb escassetat d'aliments, de combustible i de medicaments. Brutícia i cadàvers s'acumulen als carrers.

Ariadna Matamoros
3 min
Ambient insalubre Ciutadans cremant escombraries als carrers  de Trípoli, on s'amunteguen deixalles i runes i escassegen els serveis.

Barcelona.La lluita a Trípoli continua set dies després de l'entrada dels rebels a la capital. Malgrat que la prioritat del Consell Nacional de Transició (CNT) libi és restaurar l'estabilitat, el poble no pot esperar "miracles". Així es va expressar ahir el portaveu del CNT, Mahmoud Shamman, davant la crisi de subministraments que viu la capital líbia. Les condicions de vida a Trípoli empitjoren cada hora i la majoria de la ciutat està sense subministrament d'aigua i electricitat. Els rebels intenten resoldre la manca de combustible, aliments i medicaments a la capital, que es troba en condicions sanitàries precàries a causa de les muntanyes de runa, cadàvers i brutícia que s'acumulen als carrers, segons informen els corresponsals estrangers sobre el terreny. D'altra banda, les informacions sobre desenes d'execucions perpetrades per ambdós bàndols, que han sortit a la llum els últims dies, enrareixen encara més l'atmosfera que es viu a la ciutat, on dies enrere molts residents van celebrar contents la caiguda del règim.

"Intentarem que aquesta situació sigui tan curta com sigui possible", afirmava Shamman en una conferència de premsa. Ahir els oficials van començar a repartir 30.000 tonelades de combustible per necessitats immediates, i per avui està previst que es restableixin els subministraments d'aigua i electricitat. El gas per cuinar arribarà d'aquí un parell de dies, va afegir el portaveu del CNT. "Trípoli va estar sota una estricta dictadura durant 42 anys, entenem que faltin moltes institucions, i per això estem començant gairebé de zero en aquesta situació", va dir Shamman.

El CNT, que ha dit a les seves forces que no portin a terme assassinats venjatius, està intentant afirmar la seva autoritat al país i restaurar l'ordre a la capital, però els seus alts càrrecs encara no s'han traslladat dels quarters generals de Bengasi, feu de l'aixecament popular, a Trípoli, com estava previst.

Ajuda humanitària

La batalla a la capital ha minvat, malgrat que continuen els enfrontaments entre els rebels i les forces gaddafistes, sobretot a l'est de la ciutat. Els rebels afirmen que tenen el control de gairebé tot Trípoli, amb només alguns focus de resistència que l'OTAN ajuda a sufocar.

El CNT està pressionant la comunitat internacional perquè descongelin fons libis per ajudar a restaurar la seguretat, proveir serveis a la població i revifar l'economia després de sis mesos de guerra. Els Estats Units i Sud-àfrica van acordar dijous descongelar 1.040 milions d'euros de Gaddafi per ajuda humanitària i altres necessitat civils, però el CNT ha afirmat que necessita almenys 3.500 milions d'euros per tirar endavant el país, segons informa la cadena Al-Jazira.

Per la seva banda, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va dir divendres que si les autoritats líbies ho demanen, la comunitat internacional "hauria d'estar preparada per ajudar a organitzar una força policial, tenint en compte l'elevat nombre d'armes de petit calibre que hi ha al país". En aquesta línia, el president del CNT, va dir que els rebels estan considerant la possibilitat de demanar ajuda als països àrabs perquè els enviïn agents per garantir la seguretat.

Ban Ki-moon també va parlar sobre la necessitat "urgent" d'enviar una missió de pau de les Nacions Unides al país i va fer una crida a l'entesa entre el CNT i la Unió Africana (UA), que no ha reconegut el consell libi com a nou govern legítim mentre continuïn els combats. Abans de la guerra, el règim de Gaddafi era el contribuent més important en el pressupost de la UA. De fet, es tem que el rais pugui haver fugit en algun país africà, com Algèria o Zimbàbue.

Control de la frontera tunisiana

A l'oest del país, els rebels van celebrar ahir la presa de control del pas Ras Ajdir, a la frontera amb Tunísia, informa Reuters. Malgrat que aquest avançament militar permetria portar subministraments del país veí a Trípoli, les autoritats tunisianes van dir ahir a Reuters que no deixaran passar mercaderies cap a Líbia. La notícia és un gerro d'aigua freda per als rebels, perquè amb la frontera amb Tunísia tancada, l'única manera de fer arribar subministraments a Trípoli és per mar o fent 650 quilòmetres al sud rodejant el desert cap a les muntanyes de l'oest, per després tornar a pujar a la costa.

D'altra banda, els rebels a Sirte, ciutat on va néixer Gaddafi, negociaven ahir amb els lleials al dictador la seva rendició. Els progaddafistes encara pressionen direcció sud des de Sirte, a 450 quilòmetres a l'est de la capital, cap al desert.

stats