ENERGIA
Crònica 15/10/2011

Troben a Àlaba un jaciment de gas equivalent al consum de 5 anys

El govern basc ha anunciat una troballa històrica. El subsòl d'Àlaba acull un jaciment de gas equivalent al consum espanyol de cinc anys o al del País Basc durant 60 anys. S'hi invertiran 100 milions.

Ignasi Pujol
2 min
El lehendakari basc, Patxi López, ahir a Dallas (EUA), on va fer l'anunci de la troballa de gas.

BARCELONA.El lehendakari, Patxi López, va anunciar ahir a Dallas (Estats Units) que el govern basc té "indicis més que raonables" que Àlaba alberga al seu subsòl uns dipòsits de gas natural equivalents al consum espanyol de cinc anys, segons un comunicat del govern basc.

Patxi López ho va anunciar en un dels pous que explota el seu soci tecnològic Heyco. Les prospeccions de gas requeriran una inversió de 100 milions d'euros. El govern basc explorarà el 2012 dos pous de gas al sud d'Àlaba per confirmar si, tal com estima, és tècnicament i econòmicament viable l'extracció dels 185.000 milions de metres cúbics que ha trobat en el subsòl d'aquesta zona.

El projecte empenyeria Euskadi cap a l'autosuficiència durant uns anys. "Hem fet exploracions a Gran Enara, catorze de les quals ens diuen que hi ha gas no convencional que s'estima que el que pot haver-hi són prop de 185.000 milions de metres cúbics, que seria el que consumiria Euskadi durant 60 anys", va afirmar López.

L'executiu basc pretén aplicar una revolucionària fórmula d'extracció de gas des d'una roca, en dipòsits a gran profunditat. Així ho va anunciar el lehendakari des d'un camp d'extracció d'aquest gas d'esquist.

Aliança estratègica

El govern basc, a través de l'Ens Basc de l'Energia, té el 42% de la societat que s'encarregarà de les prospeccions i que comparteix amb la texana Heyco, amb el 21,8%, i Cambria Europa, amb el 35,3% restant.

Segons el conseller d'Indústria basc, Bernabé Unda, el projecte "serà una activitat tractora de la nostra economia, generadora de treball, ocupació i riquesa per a la resta d'empreses del país". La troballa convertirà la comunitat autònoma en un referent de tot Europa com a punt d'emmagatzematge i distribució de gas. El gas natural representa actualment el 42% de la demanda energètica basca.

Superfície

La zona del projecte Gran Enara (on s'ha localitzat el gas) té una superfície prospectiva d'uns 1.400 quilòmetres quadrats.

El gas d'esquist ha revolucionat el negoci de l'extracció de gas. Es tracta d'un gas que no apareix emmagatzemat en bosses com el gas convencional, sinó que ho fa enquistat dins de blocs de roques sedimentàries formades a partir de materials orgànics.

Les troballes més importants d'aquest tipus de gas s'han localitzat als Estats Units, l'Argentina, el Canadà, l'est d'Europa (Polònia, Romania, Bulgària), el Marroc i Algèria.

stats