Crònica 01/04/2011

Troben aigua contaminada al subsòl de Fukushima

M.f.
2 min
Un equip de rescat busca víctimes del tsunami. Els morts i desapareguts pugen a 28.000.

El material radioactiu procedent del reactor 1 de la central nuclear de Fukushima s'ha filtrat al subsòl. Això significa que l'aigua contaminada per iode radioactiu 10.000 vegades més alt del que permet la salut humana està fora de control. Ho va anunciar ahir un portaveu de l'empresa que gestiona la planta, Tepco, que va assumir que es tracta d'una novetat molt greu i que tots els operaris són "molt conscients de l'alarma que suposa".

A part de la radiació que es filtra sota terra, ahir va tornar a créixer mil vegades més respecte de dimarts (fins a 4.385) la concentració de iode radioactiu que hi ha a l'aigua de mar a prop de la central de Fukushima.

Tot i els nivells d'alarma, les autoritats nipones van ignorar les indicacions de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, que recomanaven dimarts evacuar 7.000 persones d'un poble a 40 km de la planta on s'han registrat nivells de iode radioactiu perjudicials per a la salut humana. El govern nipó també va assegurar que, de moment, la contaminació del sòl i de l'aigua de mar no suposa un risc per als humans. A aquest espiral, cal sumar-hi que ahir es va alertar que s'havia trobat vedella contaminada a la prefectura de Fukushima, on encara hi ha els cadàvers de més de 1.000 persones que no s'han pogut recuperar perquè han rebut l'impacte directe de les partícules radioactives.

Sarkozy visita el Japó

El primer ministre, Naoto Kan, va rebre ahir la primera visita d'un magnatari internacional després de la crisi nipona. Va ser justament la del líder del país que té més dependència nuclear del món, França. Nicolas Sarkozy, com a president del G-20, va demanar des del Japó a totes les potències internacionals una profunda revisió de la seguretat nuclear. "Hem de donar a entendre que hi ha una greu anomalia i que no existeixen unes normes internacionals sobre temes de seguretat nuclear", va dir Sarkozy, que també va convocar una reunió extraordinària de ministres d'Energia del G-20 per al mes de maig.

A banda de França, els Estats Units i Alemanya han enviat robots d'última generació perquè treballin a la central i evitar així exposicions tan extremes com les dels 400 treballadors de la planta.

stats