RECERCA
Crònica 25/04/2012

Troben la molècula per frenar la propagació de la sida pel cos

Científics catalans han identificat la molècula que fa servir el VIH per enganyar el sistema immunitari i propagar-se pel cos. La troballa obre la via per a la creació de nous fàrmacs i per a una nova vacuna.

Mònica L. Ferrado
3 min
Bonaventura Clotet, director de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa.

BARCELONAEl cos és savi. Quan algun virus ens envaeix, van a rebre'l un tipus de cèl·lules anomenades dendrítiques. En la majoria de casos s'empassaran el virus i el trossejaran per transportar-lo fins als ganglis. Allà és on el presentaran als limfòcits, les cèl·lules del sistema immunitari encarregades d'aniquilar qualsevol agent estrany que entri al nostre cos. Com a guardians del sistema immunitari, un cop fetes les presentacions lluitaran contra el virus i acabaran amb la infecció.

Però el virus del VIH és dels que sap enganyar tot aquest complex sistema. Sap com entrar a dins dels amfitrions que el reben, les cèl·lules dendrítiques, i, un cop a dins, com enganyar-les perquè quan arribin als ganglis i hagin de presentar-lo als limfòcits, es pensin que és bo i no l'ataquin. Així és com el virus es dispersa ràpidament pel cos i, encara que els medicaments actuals mantinguin a ratlla la seva circulació per la sang, aconsegueix crear reservoris que el sistema immunitari no reconeix i que fan que la infecció sigui crònica i, en definitiva, no es pugui curar.

La clau de l'engany

Els científics, però, acaben de trobar la clau que el virus fa servir per iniciar aquest engany. Es tracta d'unes molècules que els virus del VIH tenen a la seva membrana, anomenades gangliòsids. Quan s'inhibeixen, el virus deixa de tenir la clau per introduir-se a dins de les cèl·lules dendrítiques i enganyar el sistema immunitari. D'aquesta manera, no pot escampar-se. Així ho indica un estudi que publica avui la revista PloS , fet per investigadors de l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social La Caixa i el departament de Salut de la Generalitat. També hi han participat investigadors de l'Institut de Química Avançada del CSIC i de la Universitat de Heidelberg, a Alemanya.

Aquesta recerca aporta una nova diana per crear una nova família de medicaments que frenin la propagació del virus des del principi. De fet, els científics hi veuen un potencial tan gran que s'han afanyat a fer una patent que comparteixen els Laboratoris Esteve, IrsiCaixa i Icrea. "Les cèl·lules dendrítiques juguen un paper molt important en la distribució del virus per l'organisme", explica Xavier Martínez-Picado, investigador Icrea adscrit a l'IrsiCaixa que ha liderat el projecte. Però el VIH no pot entrar dins el seu vehicle si no té la clau, els gangliòsids, aclareix Martínez-Picado. Aquestes cèl·lules actuen com un cavall de Troia escampant-lo pel cos.

Cavall de Troia

Els investigadors catalans han treballat amb virus modificats per poder-los desproveir d'aquesta molècula. Així han trobat que si s'inhibeix el virus no aconsegueix entrar en aquesta cèl·lula que li fa de vehicle per escampar-se per tot el cos. De fet, aquesta molècula facilita el comportament del virus com a cavall de Troia que s'escampa amb molta rapidesa.

Els científics han començat a provar amb ratolins una sèrie de pèptids amb els quals creuen que es pot desmuntar el virus. Diuen que obre la porta a nous tractaments per frenar la dispersió del virus i un nou front per a una vacuna. De fet, la recerca s'emmarca dins del programa HIVACAT per desenvolupar una vacuna. "Podem dissenyar virus artificials o fragments de virus que les cèl·lules dendrítiques presentin de manera eficient al sistema immunitari", explica Martínez-Picado. En definitiva, igual que fa qualsevol altra vacuna, obre la porta a crear antigens per entrenar al sistema immunitari i que ataqui de manera eficient l'intrús.

stats