MÀXIMA TENSIÓ ALS ESTATS UNITS
Crònica 27/07/2011

Trucades i mails contra la crisi del deute

El president dels EUA, Barack Obama, va demanar als nord-americans en un discurs televisat dilluns a la nit que reclamin un acord als congressistes per evitar una fallida "irresponsable" del país.

Núria Ferragutcasas
3 min
Trucades i mails contra la crisi del deute

Washington"Urgent: sobrecàrrega a la centraleta del Capitoli", aquest va ser el títol de l'assumpte del correu electrònic que va enviar ahir al matí el servei de trucades del Congrés dels Estats Units. Les línies telefòniques i diverses pàgines webs de legisladors es van col·lapsar per la resposta de milers de ciutadans a la crida feta pel president nord-americà en un discurs a la nació. "Si vol un acord equilibrat per reduir el dèficit, que el seu representant del Congrés ho sàpiga. Si creu que es pot resoldre aquest problema a través del compromís, enviï aquest missatge", va instar el mandatari.

Sis dies abans de la data límit per apujar el sostre del deute públic, Barack Obama va demanar sentit comú i va advertir que si no s'arriba a un acord per evitar la fallida dels EUA, el país s'arrisca a caure en una "profunda" crisi econòmica. "Per primer cop a la història, el nostre crèdit pot perdre la qualificació de triple A", va afirmar Obama, que va explicar que si es produeix aquesta rebaixa, els tipus d'interès es dispararan i amb ells les hipoteques i els crèdits. I, per tant, la classe mitjana serà la que patirà més. Els experts consideren que una suspensió de pagaments dels EUA provocaria una crisi internacional de conseqüències imprevisibles. Aquesta opció és "temerària i irresponsable", va dir Obama en un intent desesperat d'aconseguir un acord al Congrés entre demòcrates i republicans.

Un compromís per al país

Les paraules d'un dels pares fundadors, Thomas Jefferson, van servir al president per reclamar patriotisme en un moment incert. "Tothom no es pot sortir sempre amb la seva", va citar Obama abans de demanar als republicans que acceptin l'acord dels demòcrates del Senat perquè incorpora les reclamacions dels dos partits. La proposta, que lidera el senador demòcrata Harry Reid, ofereix una rebaixa del deute de 2,7 bilions de dòlars, amb retallades que no afecten programes socials i sense apujar els impostos. Pel president, la renúncia dels demòcrates a noves taxes per als més rics hauria de fer recapacitar la posició contrària dels republicans.

En un principi, el president i el líder de la cambra baixa, John Boehner, van negociar un gran pacte per rebaixar 4 bilions de dòlars i augmentar els ingressos de l'Estat amb un increment dels impostos a les rendes més altes. Amb tot, els republicans, escorats a la dreta per les pressions dels conservadors del Tea Party, van renunciar a l'acord. Divendres passat, Boehner va anunciar que trencava les relacions amb el president perquè diferien en la visió del país i que intentaria trobar una solució amb els membres de la cambra baixa del seu partit.

L'objectiu de la proposta republicana és retallar la despesa pública 3 bilions de dòlars en dues tandes. El primer augment del sostre del deute es faria per arribar a finals d'any, i al gener caldria negociar un nou increment. Boehner va respondre a Obama minuts després del seu discurs i va assegurar que la situació actual és culpa del president. "El president volia un xec en blanc fa sis mesos, i continua demanant un xec en blanc", va dir el congressista.

Les negociacions s'han convertit en un debat de sords. Cada un dels partits s'aferra a la seva proposta i critica el contrari. La situació preocupa els mercats i ja són més els experts que creuen possible una fallida dels EUA. Però la separació entre republicans i demòcrates és menys profunda del que s'albira i encara hi ha temps per al seny.

Els dos partits ofereixen una rebaixa semblant del deute sobirà, però no estan d'acord en com fer-ho. Mentre que Obama i els demòcrates volen tancar aquest debat fins després de les eleccions presidencials del 2012, els republicans volen continuar insistint en aquest punt. Una proposta que la Casa Blanca no accepta, perquè serà molt difícil negociar en plena campanya electoral i no calmarà ni els mercats borsaris ni les agències de qualificació, que ja han amenaçat amb una rebaixa del deute americà.

stats