CAMPANYA DE CONSCIENCIACIÓ
Crònica 13/03/2012

Trucar al 112, més eficaç que anar a urgències en cas d'infart

Salut vol que els ciutadans truquin al telèfon d'emergències 112 si tenen símptomes d'infart. És més ràpid que anar al CAP o a l'hospital i reduir els temps d'espera és clau per a la supervivència.

Auri Garcia Morera
2 min
El temps que passa entre que comença el dolor al pit i es rep la primera atenció és de 69 minuts. Si es truca al SEM, 45 minuts.

BARCELONA.Un dolor brusc al pit que s'estén als braços, sobretot en el cas dels homes, i que sol anar acompanyat de sudoració, nàusees i vòmits. Són els símptomes més clars que es pot estar patint un infart. Des del moment del primer dolor el cronòmetre es posa en marxa i rebre l'assistència necessària amb rapidesa és clau per sobreviure.

Per aquest motiu, el departament de Salut vol que els ciutadans truquin al telèfon d'emergències gratuït 112 quan notin aquests símptomes. Asseguren que és l'opció amb uns temps assistencials més baixos i les estadístiques ho confirmen. Segons les dades del 2011, als atesos primer pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) se'ls fa l'angioplàstia 133 minuts després d'haver notat el primer dolor. La mitjana, que inclou també els que van al CAP o directament a l'hospital, és de 177 minuts. L'eficàcia d'aquest tractament, que consisteix a obrir l'artèria oclosa, pot ser de fins al 90% si s'aplica amb rapidesa.

Es triga massa a demanar ajuda

Manel Sabaté, responsable a l'Estat de la campanya de la Societat Europea de Cardiologia per millorar l'assistència de l'infart, assegura que la part que correspon al sistema "ja s'està fent bé" i que ara "es pot millorar la part del malalt". Sabaté es refereix al pla que es va posar en marxa l'any 2009 per millorar la coordinació dels diferents actors implicats i que ha comportat una reducció de la mortalitat del 7,4% del 2006 al 3,3% de l'any passat.

El director del pla de cardiologia del departament de Salut, Antoni Curós, considera que actualment els pacients "triguen massa a demanar ajuda". Tot i ser la millor opció, només el 28,9% dels afectats són atesos pel SEM, ja que molts opten per anar al CAP o a l'hospital, cosa que Manel Sabaté defineix com una "heroïcitat" que caldria evitar.

La campanya de conscienciació que posarà en marxa el departament, que portarà per títol Els segons compten , consistirà en la distribució de fullets i cartells a les farmàcies, ambulatoris i sales d'espera d'urgències dels hospitals. Segons Manel Sabaté, tots els costos seran assumits per la Societat Europea de Cardiologia.

El director general del SEM, Francesc Bonet, va explicar ahir en la presentació de la campanya que és preferible un excés de zel que no pas un excés de confiança que pot tenir conseqüències fatals. "No ens preocupa la sobrealerta -va afegir el responsable del SEM-. Actualment tenim una estadística raonable de falsos positius".

stats