PASSAR COMPTES
Crònica 20/06/2011

Tunísia obre el judici simbòlic contra Ben Ali

La nova Tunísia comença avui el primer judici contra el dictador derrocat i el seu clan. Tot i que Ben Ali continua en el seu exili daurat a l'Aràbia Saudita, el procés té una gran càrrega simbòlica.

Cristina Mas
2 min
Zine El Abidine Ben Ali, amb la seva dona, Laila Trabelsi, en una imatge d'arxiu. Es calcula que la fortuna del clan equival a una quarta part del PIB de Tunísia.

Barcelona.Derrocat per una revolució que va encendre la flama del canvi a tot el Magrib i el Pròxim Orient, el dictador Zine El Abidine Ben Ali, s'enfronta ara a la justícia de la Tunísia revolucionària. Avui comença el primer dels judicis contra l'home que va governar el país amb mà de ferro durant 23 anys, i la seva dona, Leila Trabelsi. Però cap dels dos s'asseurà al banc dels acusats, perquè l'Aràbia Saudita, que els va acollir quan van fugir del país el 14 de gener mentre els carrers cridaven "Ben Ali, dégage" (marxa), s'ha negat a respondre a les peticions d'extradició de les autoritats de transició tunisianes.

Ben Ali i Trabelsi seran jutjats per la primera de les 93 acusacions que pesen contra els dos: tinença il·lícita d'armes i drogues i blanqueig de diners, per tot el que es va trobar al palau presidencial després de la precipitada fugida de la parella. A través dels seus advocats de Beirut, Ben Ali, de 74 anys, que fins ara havia estat desaparegut de la vida pública, va emetre ahir un comunicat en què rebutjava les acusacions i titllava el judici de cortina de fum "per distreure l'atenció de la incapacitat dels nous dirigents per restablir l'estabilitat".

El secretari general del Col·legi d'Advocats tunisians, Rached Fray, va rebutjar ahir assumir la defensa del dictador fugit, després de ser designat d'ofici, però va aclarir que Ben Ali comptarà amb un equip de cinc advocats d'ofici.

El judici està carregat de simbolisme, quan fa sis mesos de la immolació de Mohamed Bouazizi, el venedor ambulant que es va cremar el 17 de desembre per protestar contra l'atur i la repressió a la ciutat de Sidi Bouzid. La seva mort, uns dies més tard, va ser el detonant de la revolta i Bouazizi s'ha convertit en un símbol de tot el món àrab.

El judici d'avui només és l'inici d'un procés civil que podria ser molt llarg. La justícia militar, a més, té a punt la documentació de 182 homicidis comesos per les forces de seguretat entre l'inici de la revolta i la caiguda del dictador.

Sentiment agredolç

Molts tunisians expressen sentiments contradictoris davant l'inici del procés. "Ben Ali se'n va anar, però molts membres del seu entorn encara són a Tunísia, i s'hauria de començar per ells", apuntava a l'ARA el periodista dissident Taoufik ben Brik. Per Raouf Ayadi, un advocat defensor dels drets humans que havia estat detingut i torturat sota la dictadura, les acusacions són insuficients: "S'està banalitzant el judici, presentant Ben Ali com un narcotraficant, quan de fet era un cap d'estat sanguinari, que comptava amb tot el suport d'Occident", lamenta. "No n'hi ha prou amb jutjar-lo pels crims de la revolució, perquè va governar el país 23 anys: i tenim dret a tota la veritat", reclama.

Per Salah Jourchi, de la Lliga de Drets Humans, el procés tindrà un "efecte psicològic, perquè els tunisians volen veure l'expresident passar comptes davant el poble".

stats