EL DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 16/09/2011

Tura porta al congrés del PSC l'autodeterminació

Montserrat Tura treballa discretament però també es mou de cara al congrés del PSC, sense descartar res. De moment lidera un grup anomenat persumarcanviar.com , amb voluntat d'estimular el debat

Pere Martí
2 min
Montserrat Tura, a la imatge en un consell nacional del partit, ha estat una de les cares més visibles del sector catalanista del PSC.

Barcelona.Les idees estan contingudes en tres plecs d'esmenes que suposen una aposta clara pel catalanisme i un gir a l'esquerra del partit, a més de canvis en els estatuts per fer més democràtica la presa de decisions. En el plec d'esmenes sobre Idees i propostes pel nostre projecte federal , s'explica que l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya s'ha de produir a partir d'un "consens democràtic" i que, per tant, des de la seva posició federalista aposta per una reforma constitucional que reconegui el dret a l'autodeterminació. Per evitar malentesos, a més del federalisme, se subratlla una "posició inequívoca" a favor del manteniment de Catalunya dins Espanya, però tot i així creuen que "no s'ha de defugir el debat democràtic i respectuós sobre la manera d'articular jurídicament el dret a l'autodeterminació dels pobles".

Esmena gairebé a la totalitat

Les esmenes del grup per persumarcanviar.com són gairebé una esmena a la totalitat a la ponència oficial del PSC, però rebutgen l'etiqueta de crítics i Montserrat Tura, que lidera el grup, no vol sentir a parlar de candidatures, de moment. Ni ha donat suport a cap de les existents ni descarta res de cara al congrés del desembre. "Aquestes setmanes són per parlar d'idees, no de noms", defensa, i va recordar que aquest diumenge finalitza el termini de presentació d'esmenes. L'exconsellera lamenta l'"atonia general" del debat precongressual i denuncia que en algunes agrupacions locals no s'ha arribat ni a convocar l'assemblea per discutir la ponència marc.

Com altres grups catalanistes del PSC, defensen l'existència del grup parlamentari propi, que no figura en la ponència oficial, però aporten una novetat i és que volen introduir l'obligatorietat que el PSC voti el mateix a Catalunya que a Madrid, per evitar episodis com els fons de competitivitat o la votació del preàmbul de l'Estatut després de la sentència del Constitucional. Aquest era també un dels compromisos del Pacte del Tinell, que no es va complir mai. Ara, l'esmena reclama que el PSC voti "sempre en el mateix sentit en totes les institucions on està representat quan el text de les iniciatives a votació sigui idèntic".

Des del punt de vista social, les esmenes d'aquest grup fan una aferrissada defensa de l'estat del benestar, que ha de tenir una "base fiscal sòlida". Per aconseguir-ho, aposten per una reforma fiscal progressiva a Europa, a Espanya i a Catalunya que permeti crear impostos sobre el capital financer i sobre les transaccions financeres. També defensen l'impost sobre les grans fortunes, recuperar l'impost de patrimoni i el de successions, així com una fiscalitat verda.

Més ingressos que mai

D'altra banda, el PSC calcula que Catalunya obté 391 milions d'euros més del previst en el primer any d'aplicació del nou model de finançament pactat pel tripartit. Els resultats de la liquidació del 2009 constaten que Catalunya ha obtingut 2.421 milions d'euros més del que hauria obtingut amb l'anterior, segons va explicar ahir la diputada Rocío Martínez-Sampere, cosa que suposaria tenir "més ingressos que mai".

stats