LA REVOLTA A SÍRIA
Crònica 29/10/2011

Turquia aixopluga milícies contra Al-Assad

Liam Stack
2 min
Protestes contra el règim d'Al-Assad ahir a Damasc. El cartell diu: "Si l'oposició busca diàleg amb el règim, vol dir que li dóna suport".

The New York Times / Antioquia (Turquia)El que va ser un dels aliats més pròxims a Síria, Turquia, allotja ara un grup d'oposició armat al règim del president Baixar al-Assad. D'aquesta manera, Ankara empara un comando d'una setantena de persones que es fan anomenar Exèrcit d'Alliberament de Síria. Les autoritats turques els permeten orquestrar atacs més enllà de la frontera siriana, resguardats en un camp de refugiats custodiat per militars turcs.

El suport als insurgents forma part d'una dura campanya turca a la frontera amb Síria per pressionar el govern d'Al-Assad. Turquia té previst imposar sancions aviat a Síria, i ha ampliat el seu suport a la revolta legitimant el Consell Nacional de Transició sirià, un grup d'oposició política al règim, que va anunciar la seva formació a Istanbul. Però l'atac més fort a Damasc ha arribat per via del suport als soldats desertors de l'exèrcit sirià. Dimecres el grup es va atribuir la mort de nou soldats sirians, inclòs un oficial, en un atac al centre del país.

Fonts diplomàtiques turques han descrit que la relació amb el comando que dirigeix el coronel Riad al-Asaad és purament humanitària. La seva principal preocupació, segons les fonts, és l'estabilitat psicològica dels desertors.

"En la mesura que aquesta gent ha escapat de Síria ens ha estat impossible saber qui era qui, no duien escrit al front sóc un soldat o no sóc un membre de l'oposició", va dir un portaveu del ministeri d'Exteriors en condició d'anonimat. I va afegir: "Estem proveint a aquesta gent una residència temporal i ajuda humanitària, i això continuarà".

De moment, el grup és massa petit per poder-se oposar a l'exèrcit d'Al-Assad. Però el suport de Turquia deixa entreveure com n'és de combustible i forta la revolta a Síria. "Lluitarem contra el règim fins que caigui i puguem construir un nou període d'estabilitat i seguretat", va dir el coronel Al-Asaad en una entrevista arranjada pel ministeri d'Exteriors turc amb la presència d'un diplomàtic. "Som els líders del poble sirià i ens aixecarem a favor seu", va afegir.

Ankara trenca les relacions

Turquia va viure, fa un temps, una política exterior reconfortant amb Síria, però l'etapa de bonança s'ha esvaït després de vuit mesos de repressió i d'assassinats que han deixat un balanç de més de 3.000 morts, segons les Nacions Unides. Al-Assad s'ha mofat del primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, prometent-li múltiples vegades que rebaixaria el to de la repressió i faria reformes democràtiques. Arran d'això, Erdogan ha pujat de to contra el seu homòleg sirià i creu que el règim d'Al-Assad col·lapsarà en els pròxims dos anys.

"Això porta Ankara a moure's per una intervenció activa a Síria", reflexionava Hugh Pope, un analista de l'International Crisis Group. "És evident que Turquia se sent amenaçada pel que està passant al Pròxim Orient, particularment a Síria", deia Pope, que assenyala que Erdogan en els últims discursos "ha començat a parlar del que passa a Síria com si es tractés d'un afer intern de Turquia".

stats