UNIVERSITATS
Crònica 11/11/2011

La UAB capta alumnes asiàtics per apujar ingressos

Sònia Sánchez
2 min
Els màsters costen el triple als alumnes extracomunitaris que als de la UE.

Barcelona.La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha signat acords amb diverses universitats xineses i coreanes per posar en marxa màsters conjunts que, a partir del curs 2012-2013, portaran a Bellaterra estudiants del continent asiàtic. La rectora de la UAB, Ana Ripoll, va explicar a l'ARA que serà una manera d'incrementar els ingressos de la universitat, per compensar parcialment l'impacte de la retallada de fons públics. Als estudiants extracomunitaris, la UAB -com altres universitats públiques- els aplica l'increment màxim al preu de la matrícula que permet la llei, que fa que aquests alumnes paguin el triple que els universitaris de la Unió Europea (UE). "Entenem que qui ve a estudiar un màster és perquè s'ho pot permetre", assenyala Ripoll.

Les universitats del continent asiàtic, i especialment les xineses, han entrat amb força al panorama universitari internacional de retruc del procés de creixement econòmic que viuen els seus països. Amb aquests convenis, la UAB i els centres asiàtics col·laboraran en la realització de màsters internacionals per oferir als alumnes catalans i asiàtics dobles titulacions amb reconeixement en tots dos països. En molts casos els acords inclouen altres tipus de col·laboració, com l'intercanvi d'estudiants, d'informació i de personal docent i investigador.

Els convenis amb aquestes universitats s'han anat signant en els últims mesos per tal que aquests màsters es puguin iniciar el pròxim curs, 2012-2013. Ahir mateix la rectora va tancar un acord amb la Universitat Keimyung de Corea del Sud, que inclou col·laboració tant en docència com en recerca.

20 màsters menys

La retallada de 34 milions al finançament públic de la UAB per aquest 2011, que se suma al deute de 35 milions que ja va adquirir l'anterior Govern amb el centre, comportarà, segons Ripoll, una "reducció de l'activitat" de la universitat. De fet, per a aquest curs ja iniciat, la UAB ha suprimit 20 màsters, entre oficials i propis. "Hem optat per suprimir màsters i dissenyar més màsters internacionals, que puguin ajudar a incrementar ingressos", va explicar la rectora. L'aprimament d'activitat docent a la UAB s'ha centrat en els programes de postgrau i formació continuada, mentre que els graus s'han reorganitzat i han fet més grans els grups a les classes magistrals.

stats