EDUCACIÓ SUPERIOR
Crònica 18/04/2011

La UB busca inversió privada per construir noves facultats

Tancar a l'agost, aturar concursos i ajornar despeses són algunes de les mesures que les universitats han posat en marxa en previsió de la retallada. La UB, a més, busca inversió privada per a les seves obres.

Sònia Sánchez
3 min
Estudiants universitaris a les instal·lacions de la biblioteca de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.

Barcelona.Les set universitats públiques catalanes tenen molt clar que s'han d'estrènyer el cinturó. La retallada de fons públics no els ve de nou, ja que el Govern tripartit ja els va deixar a deure 160 milions, però aquest any es preveu especialment tràgic. Els responsables econòmics d'aquests centres ho tenen molt clar, i des de fa mesos estan fent mans i mànigues per aprofitar al màxim cada cèntim i no gastar més del necessari.

Tant a la Universitat de Barcelona (UB) com a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), dues de les que resultaran més afectades per la retallada, juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), veuen venir que aquest any no podran posar en marxa alguna de les obres que tenien previstes. "Només podrem executar el que ja està contractat, però contindrem la resta d'obres a l'espera de veure quants diners ens dóna la Generalitat", va explicar el vicerector econòmic de la UAB, Joan Gómez Pallarés. El seu homòleg a la UB, Gonzalo Bernardos, encara va més enllà i aposta per anar a buscar l'ajuda del sector privat per poder tirar endavant les obres de construcció que necessita per adaptar les instal·lacions a les noves necessitats educatives i tecnològiques. Els responsables de la UB, de fet, ja estan buscant alternatives de finançament privat per a algunes de les obres previstes per al 2011, com la nova Facultat de Farmàcia, que ha de modernitzar els laboratoris i les instal·lacions de l'actual edifici. L'inici de la construcció estava previst per a aquest any, però la tisorada fa témer que s'hagi d'endarrerir un any si els fons no són suficients. Tot i el mal moment econòmic en l'àmbit de la construcció, els responsables d'aquesta universitat creuen que no serà complicat trobar complicitats en l'entorn empresarial per enllestir aquestes construccions i compensar així, en part, la davallada dels ajuts públics.

Persiana abaixada a l'agost

Els projectes de recerca, en canvi, poden patir més els efectes de la retallada, tenint en compte que bona part del finançament ve del sector públic. Per això totes les universitats han posat en marxa plans d'austeritat per limitar al màxim les despeses, frenant la convocatòria de nou personal o concursos per a nous projectes. Uns plans que passen, en la major part dels casos, per tancar totes les seves instal·lacions a l'agost, com faran la UPC, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la UB, que per primer cop abaixarà la persiana a l'estiu.

El pla d'austeritat aprovat al novembre per la UPF també ha posat en marxa altres mesures, des de triplicar les taxes que paguen els estudiants de fora de la UE per fer un màster fins a revisar els plans de jubilació i els contractes d'interins i eventuals.

Dels 144 milions que es preveu que el Govern retallarà per a tot el sistema públic d'universitats (un 15% menys que el 2010), es parla que seran uns 40 milions menys per a la UB, uns 38 milions menys per a la UPC i uns 31 milions de rebaixa per a la UAB. Aquestes són les tres universitats que concentraran la major part de retallada, segons fonts pròximes a les converses.

Afectacions a la plantilla

Sembla clar que les plantilles docents es veuran afectades per aquests ajustaments, tot i que els responsables econòmics dels centres insisteixen que tractaran que sigui el mínim possible. "El primer que farem serà conservar el màxim de plantilla, perquè primer són les persones", diu Bernardos.

"Lluitarem perquè els treballadors de l'Autònoma es quedin a l'Autònoma", diu també Gómez Pallarés, encara que és conscient que tot dependrà del que decideixi la Generalitat. La UAB, de fet, no ha aconseguit aprovar oficialment les mesures provisionals d'ajornament de la despesa del 2011 perquè els sindicats els ho han impedit dues vegades. Dilluns i dijous, estudiants i sindicats de treballadors de la universitat van boicotejar la reunió del consell de Govern que havia d'aprovar aquest pla i van impedir, en ambdós casos, que se celebrés la sessió. Les mesures incloïen aturar tots els concursos i dotacions noves de plantilla i ajornar qualsevol mesura pressupostària fins a conèixer l'abast de la retallada. Tot i que Gómez assegura que "no es parla de cap manera d'acomiadaments", el delegat sindical de CCOO a la UAB, Juanjo Bravo, alerta que l'equip rector pretén que un 25% de la retallada sigui en reducció de personal i creu que "no estan plantant prou cara a les retallades".

stats