Crònica 16/09/2011

UBS es desploma a borsa després d'un nou escàndol de transaccions

Meritxell Mir
1 min
L'entrada del gegant suís, al centre de Zurich, que va patir ahir un  d'altabaix a la borsa, després d'un escàndol de transaccions.

BASILEA.Jornada negra per a l'UBS, el banc més gran de Suïssa. Minuts abans de l'obertura del parquet helvètic, l'entitat financera anunciava la pèrdua d'uns 2.000 milions de francs (1.460 milions d'euros) com a conseqüència d'operacions en borsa no autoritzades portades a terme per un dels seus operadors d'inversió a Londres.

Els mercats van reaccionar immediatament, i l'UBS va perdre en un sol dia el 10% de la seva capitalit zació borsària. L'operador corrupte en qüestió és presumptament Kweki Adoboli, de 31 anys, que treballava com a director de fons cotitzats i que va ser detingut ahir mateix. Caldrà veure si Adoboli acaba a la presó, seguint els passos de Jerôme Kerviel, l'agent de Sociéte Générale que va generar unes pèrdues de 4.900 milions d'euros a principis del 2008.

Però com és que no s'ha pogut evitar el frau si cada transacció ha d'estar autoritzada per al menys dos supervisors? Arturo Bris, professor de l'escola de negocis IMD de Lausana, creu que les operacions corruptes d'Adoboli han estat possibles "no perquè hagin fallat els sistemes de control sinó perquè ha enganyat i violat els mateixos processos interns amb una actitud criminal".

Més enllà de les pèrdues econòmiques, els analistes consideren que les operacions fraudulentes faran més mal a la ja malmesa imatge del banc helvètic, un gegant financer ara molt tocat, que ha arribat a gesti onar 1,5 bilions de francs, una quantitat fins a vuit vegades superior al PIB del país.

stats