LA REPRESSIÓ D'AL-ASSAD
Crònica 06/02/2012

La UE, els EUA i la Lliga Àrab s'alien contra el règim de Damasc

La comunitat internacional busca una segona via per salvar Síria després del bloqueig rus i xinès al Consell de Seguretat de l'ONU. La Unió Europea, Washington i la Lliga Àrab decideixen unir forces.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
ATACS A AMBAIXADES I CONSOLATS SIRIANS La policia turca s'enfronta a manifestants que intenten entrar al consolat de Síria en una manifestació contra el règim de Baixar al-Assad a Istanbul. Les protestes i aldarulls en ambaixades i centres diplomàtics sirians d'arreu van continuar ahir després que la Xina i Rússia aturessin dissabte la resolució de l'ONU contra la repressió a Damasc.

BARCELONA"El que va passar al Consell de Seguretat de les Nacions Unides va ser una farsa". La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va definir ahir amb aquestes paraules el veto de la Xina i Rússia que dissabte va impedir que el màxim organisme de seguretat internacional es pronunciés unànimement sobre la violenta repressió d'Al-Assad a Síria.

"Davant un Consell de Seguretat castrat, hem de redoblar els esforços fora de l'ONU amb els aliats que donin suport al dret del poble sirià a tenir un futur millor", va afegir Clinton. La secretària d'Estat va dir que els Estats Units estaven disposats a treballar amb altres nacions per estrènyer les sancions "regionals i nacionals per assecar les fonts de finançament i els enviaments d'armes que mantenen viva la màquina de guerra del règim".

Clinton no va detallar quines nacions uniran forces contra el règim sirià però França i Alemanya van proposar una iniciativa similar. El ministre francès d'Exteriors, Alain Juppé, va dir que el president Sarkozy presentarà "en els pròxims dies" iniciatives per crear un "grup de suport al poble sirià" i va afegir que París "ajudarà l'oposició a organitzar-se".

França no va concretar com col·laborarà amb l'oposició però Juppé va recordar que el país rebutja una intervenció militar. El ministre va advertir que "la situació és molt diferent perquè l'oposició de Líbia estava organitzada" i va assegurar que una intervenció militar estrangera comportaria el "risc d'una guerra civil".

El ministre alemany d'Exteriors, Guido Westerwelle, també va subscriure la proposta del seu homòleg francès i va apostar per crear un grup de contacte que "podria ser similar a l'establert durant la crisi a Líbia". A més, va subratllar que la Lliga Àrab i Turquia "hi han de jugar un paper rellevant".

L'organisme panaràbic va demostrar ahir que està disposat a agafar el rol que li encomanava Westerwelle. El seu secretari general, Nabil el-Arabi, va opinar ahir que la decisió de Rússia i la Xina "no nega que hi ha un suport internacional a les resolucions de la Lliga Àrab".

Carta blanca per matar

Mentre l'organització panaràbiga busca una altra sortida a la crisi, l'oposició de Síria va demanar als països que li donen suport que formin una coalició internacional per ajudar-la políticament i econòmicament. El cap del Consell Nacional Sirià, Burhan Ghalioun, va denunciar que Rússia i la Xina "han donat carta blanca a Baixar al-Assad per continuar matant". La repressió del règim va deixar ahir almenys 56 morts, la majoria a la província de Homs, el mateix punt on només divendres a la nit van perdre la vida gairebé 300 persones.

Un resident d'aquesta ciutat constatava en declaracions a l'agència Reuters el clima de guerra civil que respira el país: "A partir d'avui demostrarem a Al-Assad el que és realment una banda armada".

Mentre el centre de la capital siriana s'omplia de banderes russes per agrair el seu moviment a l'ONU, les ambaixades de Síria i Rússia de Líbia i el Líban van ser atacades per contraris al règim.

stats