Crònica 22/11/2011

La UE demana al PP que impulsi mesures d'austeritat

Els líders i les institucions europees feliciten Mariano Rajoy i li ofereixen tota la col·laboració amb un objectiu: més austeritat. Merkel i Sarkozy es veuran amb el nou president al desembre.

Laia Forès
2 min
La UE demana al PP que impulsi mesures d'austeritat

BRUSSEL·LESLes felicitacions de les institucions europees als guanyadors de les eleccions de qualsevol estat membre acostumen a ser calcades, com si a Brussel·les tinguessin una plantilla i només canviessin el nom del país i del guanyador cada vegada que hi ha uns comicis. Aquesta vegada, però, l'enhorabona al líder del PP, Mariano Rajoy, ha anat acompanyada d'un missatge prou contundent: el nou govern espanyol haurà d'impulsar més mesures d'austeritat i reformes per convèncer els mercats de la seva solvència.

"Els canvis de govern no alteren la situació problemàtica" d'Espanya, advertia l'endemà de les eleccions generals Jean-Claude Juncker, president de l'Eurogrup, a Rajoy. Juncker va voler deixar clar al futur president del govern central que ha de fer passes endavant de "consolidació creïble perquè la situació es tranquil·litzi". De fet, l'últim informe sobre les previsions econòmiques elaborat per la Comissió Europea ja demanava a Espanya més mesures d'austeritat per fer front a la crisi de deute.

El president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, va enviar una felicitació enverinada a Rajoy. En una piulada a la xarxa social Twitter, Van Rompuy va convidar el líder del PP a Brussel·les per felicitar-lo "personalment". El president europeu no té per costum demanar als guanyadors de les eleccions que es desplacin a la capital comunitària. Tot i així, Van Rompuy també ha convidat a reunir-se amb ell el nou primer ministre grec, Lukàs Papadimos, a qui va rebre ahir, i el primer ministre italià, Mario Monti, que viatjarà avui a Brussel·les.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, tampoc es va estar de demanar a Rajoy que faci els deures. "Som en un dels períodes més exigents de les últimes dècades, fet que requereix prendre decisions importants", va afirmar Barroso en el missatge de felicitació al líder del PP per la victòria del seu partit. El cap de l'executiu comunitari també va demanar al futur president del govern espanyol que visiti la Comissió Europea "molt aviat".

Merkel s'ofereix a Rajoy

Mariano Rajoy va rebre les felicitacions dels principals líders dels socis europeus, la majoria amb governs conservadors al capdavant. Tot i que la dreta domina a la UE, el futur executiu liderat per Rajoy no s'escaparà de rebre totes les advertències que calguin per fer que compleixi els compromisos de reduir el dèficit. La mostra més evident és la trucada que li va fer la cancellera alemanya, Angela Merkel. La cap del govern d'Alemanya no va passar per alt la complicada situació de l'economia espanyola i va oferir al líder del PP una "estreta col·laboració" per resoldre els problemes financers d'Espanya, segons va explicar el portaveu de la cancellera, Steffen Seibert. Dit d'una altra manera, Merkel es va oferir a mostrar a Rajoy que l'únic camí possible és el de la disciplina fiscal.

El president de França, Nicolas Sarkozy, també va trucar a Rajoy per felicitar-lo i el va convidar a afrontar plegats el període "particularment difícil" que viu l'eurozona. Està previst que Rajoy es reuneixi amb Merkel i Sarkozy la primera setmana de desembre a Marsella, abans que hagi pres possessió.

stats